Bouwhoogte seniorenflat Waterwijk toch aangepast

Het nog te bouwen seniorencomplex Waterstate in de Almeerse Schelvisstraat wordt vier in plaats van vijf verdiepingen hoog. Dat is althans het voorstel van het stadsbestuur aan de gemeenteraad, die er binnenkort over vergadert. De gemeente komt daarmee omwonenden tegemoet die zich al ruim een jaar verzetten tegen de hoogte van het gebouw voor hun deur.

De onrust in de Schelvisstraat ontstond toen een buurtbewoner bij toeval de nieuwbouwplannen ontdekte. Een aantal mannen was het lege grasveld voor zijn deur aan het meten. Tot zijn schrik kwam er een plan boven water waarin een flat wordt gebouwd die afwijkt van het bestemmingsplan; een appartementencomplex van 15 meter hoog.

De buurt wist dat er ooit iets gebouwd zou worden op het stuk groen, maar niet dat dit gebouw zo hoog zou worden. Na de ontdekking werden er handtekeningen verzameld en kwam het onderwerp op de politieke agenda. De wethouder hield toen stug vol dat er niets aan de bouwhoogte veranderd kon worden. Daar komt de gemeente nu op terug.

Omwonenden te laat geïnformeerd
De gemeente geeft nogmaals toe, dat omwonenden veel te laat zijn geïnformeerd over de voorgenomen plannen. Maar dat het niet de reden is geweest om de plannen aan te passen. “Met het aanpassen van de bouwhoogte ligt er een plan, dat passender is in de omgeving. Niet alleen de schaduwwerking is minder (hoewel die al redelijk beperkt was), maar ook de uitstraling en verhouding tot de bestaande bebouwing sluit beter aan bij de omgeving”, aldus de gemeente. Daarnaast krijgt het toekomstige gebouw – dat door omwonenden al gekscherend het crematorium werd genoemd – een lichtere kleur. Daardoor krijgt het volgens de gemeente een vriendelijkere uitstraling.

Omwonenden nog niet helemaal tevreden
Omwonenden zijn in ieder geval tevreden dat er eindelijk na anderhalf jaar een beetje beweging komt vanuit de gemeente. “Ons standpunt echter is, en blijft maximaal 3 bouwlagen. We denken dat er voldoende opties zijn waar beide partijen tevreden mee zullen zijn”, schrijven omwonenden aan een aantal partijen uit gemeenteraad. Zij willen dan ook graag een gesprek met de bouwer, architect en de gemeente hierover. “Dit gesprek wordt gevoerd op basis van de dialoog met respect voor beide partijen en zonder een verborgen agenda”, vullen de omwonenden aan.

Omdat het appartementencomplex minder woningen krijgt, levert het de gemeente en GoedeStede ook minder op. De verliezen worden gesplit door de gemeente en de woningbouwvereniging. De komende weken moet de gemeenteraad nog goedkeuring geven aan de nieuwe plannen. Want ondanks dat de bouwhoogte nu is aangepast, is de flat nog steeds te hoog en past die niet in het bestemmingsplan. De gemeenteraad moet kijken of ze voor deze flat een uitzondering wil maken.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door