VVD verlaat coalitie om financiën van gemeente

De Almeerse VVD stapt per direct uit de coalitie. Wethouder Julius Lindenbergh biedt zijn ontslag aan. Aanleiding is een verschil van inzicht met de overige partijen over de aanpak van de financiële situatie.

Daarmee hebben de resterende vijf partijen niet langer de steun van een meerderheid in de gemeenteraad.

De VVD vindt volgens fractievoorzitter Lesley van Hilten (foto) niet dat “de hardwerkende Almeerder” belast mag worden met de tekorten waarmee de gemeente kampt. Zij zegt dat daarover met de andere partijen grote verschillen van inzicht bestonden. De partij wilde de het collegeakkoord van twee jaar geleden herzien.

De andere partijen in het college (D66, Leefbaar Almere, SP, Partij voor de Dieren en CDA) hebben aangekondigd samen verder te gaan.

De financiële vooruitzichten van Almere zijn niet rooskleurig door een tekort van bijna 50 miljoen euro. Gedeeltelijk moest dat gat worden gevuld door bezuinigingen op de jeugdzorg. Naar aanleiding daarvan stapte in januari wethouder Roelie Bosch van de ChrstenUnie uit het college.

De voltallige VVD-fractie eiste van de andere partijen dat onder geen beding een lastenverzwaring voor de burgers werd doorgevoerd. Volgens D66-raadslid Meke Smeulders restte geen centimeter speelruimte om oplossingen te verkennen.

Na de bekendmaking van de VVD om op te stappen zei Smeulders namens de resterende partijen “verbijsterd en bezorgd” te zijn. “Almere heeft niets aan partijen die met zichzelf bezig zijn. De VVD maakt de problemen alleen maar groter.”

Geschreven door