Gemeente werkt aan passend werk voor vluchtelingen

De gemeente heeft meegewerkt aan een proef met het begeleiden van statushouders en vluchtelingen in Almere naar een baan. Het project is uitgevoerd door het COA en uitzendorganisatie Randstad.

Het project start in het azc Almere bij de zogenoemde Meedoenbalie. Daar meldden al zo’n honderd bewoners van het azc zich aan, al dan niet op uitnodiging. Zij kunnen na overleg met werkgevers de komende maanden in Almere en omgeving aan de slag, met advies op maat en ondersteuning van Randstad en de gemeente Almere, de twee partners van het COA in dit project. Dat kan variëren van IT-stages met uitzicht op een contract tot jaarcontracten in de horeca.

De eerste deelnemers zijn al voorgesteld aan werkgevers en de eerste match is een feit. In de zomer evalueren we de resultaten. Bij positieve conclusies breiden we de aanpak uit naar andere locaties.

Tijdens een bijeenkomst met wethouder Froukje de Jonge werd vrijdag opgeroepen onbenutte werkkracht in te zetten. Volgens Randstad lijkt er koudwatervrees te heersen bij het aannemen van statushouders. Ze staan echter in de rij voor werk, zegt de algemeen directeur.

Geschreven door