Theatergroepen en Omroep Flevoland maken programma op 4 mei

In het kader van Theater na de Dam maken Suburbia, Black Pencil en Omroep Flevoland een muzikaal en theatraal televisieprogramma over (on)vrijheid, geïnspireerd op de indrukwekkende getuigenis Terug naar Birkenau van Ginette Kolinka. Het tv-programma is te zien op Omroep Flevoland na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Terug naar Birkenau is een indrukwekkende getuigenis van Ginette Kolinka. In april 1944 werd Kolinka, toen negentien, samen met haar vader, een jonger broertje en een neefje in Marseille opgepakt en naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Als enige zou ze het overleven, door toeval en geluk.

Na haar pensioen gaf ze haar ervaringen door aan schoolkinderen: ‘De leerlingen houd ik telkens voor: het komt allemaal door haat, pure haat.’ Op 94-jarige leeftijd schreef Kolinka haar getuigenis op in het boek Terug naar Birkenau (De Arbeiderspers).Het doel van dit boek is niet om een volledig verslag van Birkenau te geven, maar om ons genoeg te vertellen zodat we nooit zullen vergeten.

De jonge actrices Rosa Kreulen, Ezra Koppejan, Bitha Babazadeh en Yara Brand spelen, vertellen en lezen teksten uit het boek. Ze vertellen het elkaar, spelen het elkaar voor, spreken tegen de camera of praten in zichzelf. Black Pencil musici Jorge Isaac, Esra Pehlivanli, Marko Kassl, Matthijs Koene en Enric Monfort begeleiden het verhaal muzikaal in één vloeiende en onafgebroken camerabeweging, dicht op de huid. In een poging om tot het onvoorstelbare door te dringen.

Black Pencil maakt speciaal voor het programma eigen gecomponeerde muziek en speelt ook werk van de Componist des Vaderlands, Calliope Tsoupaki, Into Space (2022) en muziek van Tolga Zafer, Karadeniz (2007) en van Marko Kassl het speciaal voor dit project geschreven Elegy (2024).

Met de tv-uitzending wil Omroep Flevoland cultuur letterlijk de huiskamer in brengen. De omroep heeft een langdurige samenwerking met Suburbia om voorstellingen bereikbaar te maken voor een groter publiek via tv-uitzendingen.

Idee en regie: Albert Lubbers, tekst: Ginette Kolinka enMarion Ruggieri, vertaling: Eef Gratama, televisieregie: David Brouwer, spel: Rosa Kreulen, Ezra Koppejan, Bitha Babazade, Yara Brand, muziek: Black Pencil, musici: Jorge Isaac, Matthijs Koene, Esra Pehlivanli, Marko Kassl, Enric Monfort, mezzosopraan: Fanny Alofs, kostuumontwerp Dorien de Jonge, productie Annemiek Dennissen.
Originele titel: Retour à Birkenau (2019). Uitgave van de Arbeiderspers / Singel Uitgeverijen (2020).

‘Terug naar Birkenau’ is 4 mei 2024 te zien na de Nationale Dodenherdenking via Omroep Flevoland. Meer informatie op www.suburbia.nl, www.blackpencil.org en www.omroepflevoland.nl.

Fotograaf Mona Alikhah

Geschreven door