Column | Ontsnapt aan de oorlog om modeontwerper te worden voor prinsessen en sterren | Saqr Alsonidi

Van de redactie Nieuwe Nederlanders – Saqr Alsonidi, Jemenitische schrijver en journalist 

Toen hij negen jaar oud was, scheurde hij de gordijnen van de ramen van het huis en maakte er jurken van voor zijn zussen. Hij wilde vreugde in hun harten planten, en vandaag plant hij vreugde in het land van bloemen.

Koningin Máxima van Nederland begint haar zomertour met een bezoek aan de provincie Groningen, terwijl ze een van de jurken draagt die ontworpen zijn door Elie Saab, de Libanese ontwerper wiens verhaal niet door velen bekend is. In het jaar dat de jongen kleding ontwierp voor zijn zussen, brak de oorlog uit in zijn thuisland Libanon.

Hij vluchtte terwijl hij het geluid van het geschut hoorde, en toen hij ouder werd, veranderde hij al die geluiden in kleuren die de lichamen van vrouwen versieren en gedragen worden door prinsessen en beroemdheden. Op zeventienjarige leeftijd begon hij mode te studeren in Parijs, en keerde in 1982 terug naar Libanon om zijn atelier in Beiroet te openen.

Hij presenteerde zijn eerste collectie in het Libanese casino. In 2002 verscheen de ster Halle Berry gekleed in een van zijn ontwerpen toen ze de Oscar-prijs ontving, en daarna werden de meeste Hollywoodsterren zijn klanten.

Koningin Rania van Jordanië is een van de belangrijkste figuren die zijn ontwerpen heeft gedragen. Anderen geven niet om jouw verhaal tenzij je succes behaalt op een bepaald gebied. Als je hen verbaast, lijken ze je verhaal te lezen en met je mee te leven, maar als je geen goede jurk ontwerpt, is jouw verhaal gewoon als miljoenen andere verhalen die we niet willen horen.

Saqr Alsonidi, Jemenitische schrijver en journalist  heeft een boek met de titel ‘Raafat’s Journey’. verkend ons land en onze geschiedenis.

Omroep Almere geeft onze nieuwe Nederlanders een plek om hun verhaal te kunnen delen.

Geschreven door