Roep om lokale campagne tegen discriminatie

Naar het voorbeeld van Amsterdam moet Almere een campagne starten tegen haat en discriminatie. Daarin moet de nadruk liggen op reacties van omstanders bij incidenten.

Voor zo’n campagne pleiten de raadsfracties van Denk en BIJ1 in een motie. De twee fracties vinden dit hard nodig, omdat media melding maken van gevallen van haat en intimidatie tegen verschillende gemeenschappen, zoals joden en moslims.

Raadsleden Hassan Buyatui (Denk) en Georgine Panhuijsen (BIJ1) vragen de gemeenteraad met een bewustwordingscampagne te voorkomen dat Almere “verscheurd wordt door haat en discriminatie”.

De campagne ‘Kom op Amsterdam’ dient als voorbeeld. De raadsleden stellen voor dat het college eerst in gesprek gaat met Almeerse organisaties. Ze denken dat met die campagne een halve ton gemoeid is.

In Amsterdam is de campagne gericht op het optreden van omstanders bij incidenten van discriminatie. Uitingen zijn daar onder meer affiches met teksten als “Zeg jij er wat van als een collega wordt uitgemaakt voor zwarte piet?’ Volgens de initiatiefnemers maakt een reactie van omstanders duidelijk dat discriminatie niet normaal is.

Geschreven door