‘Strijd PVV en NIDA schadelijk voor de gemeenteraad’

De Almeerse gemeenteraad loopt schade op door de manier waarop sommige raadsleden met elkaar omgaan. Daarom moeten de omgangsvormen worden besproken. “Wat er gebeurd is, schaadt de raad”, zegt voorzitter Willem Boutkan van het presidium, de commissie die de agenda van de gemeenteraad vaststelt. NIDA Almere en de PVV zijn in een onderlinge strijd verwikkeld en die wordt donderdag besproken in het stadhuis.

Die schade ontstond na een aanvaring tussen de twee politieke partijen. Fractievoorzitter Hassan Buyatui van NIDA Almere noemde afgelopen donderdag een motie van de PVV erger dan de terroristische aanslag in Frankrijk, waarbij drie doden vielen. Hij zei dit tijdens een digitale gemeenteraadsvergadering. De uitspraak schoot bij de PVV en andere Almeerse partijen in het verkeerde keelgat. Op Twitter vlogen Buyatui en Toon van Dijk (PVV) elkaar in de haren. NIDA-voorman Buyatui noemde de PVV-fractievoorzitter een fascist. Van Dijk noemde op zijn beurt Buyatui islamitisch gif. “Dit vinden wij omgangsvormen die niet thuis horen in de politiek”, aldus Boutkan.

Tegengestelde schriftelijke vragen
Zowel NIDA als de PVV stelden na dit incident schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. NIDA wil graag dat Almere islamitische organisaties die de Franse overheid verbiedt, een toevluchtsoord gaat bieden. De PVV reageerde meteen door ook vragen aan het college te stellen, maar dan juist met het tegenovergestelde doel: het duidelijk uitspreken dat ‘radicale islamitische organisaties’ zich onder geen beding mogen vestigen in de stad.

Het college van B en W heeft normaal gesproken zes weken de tijd om deze vragen te beantwoorden. Maar vanwege de spanningen in de gemeenteraad, heeft het presidium besloten het onderwerp donderdag op de agenda te zetten. De discussie over de ingediende vragen wordt fysiek gevoerd, niet via beeldverbindingen. Op deze manier komt het college snel met een antwoord en kunnen de partijen direct op elkaar reageren. De hoop is dat hierdoor de spanning uit de lucht gaat.

Geen debat, wel discussie
Het komt niet heel vaak voor dat schriftelijke vragen mondeling worden beantwoord. Volgens het presidium is “gezien de aard van de vragen en de situatie die daar omheen is ontstaan” nu toch voor deze vorm gekozen. In de vergadering van donderdag worden formeel alleen de vragen beantwoord door het college van burgemeester en wethouders. Het presidium ziet dit als een kans voor andere partijen om die avond in discussie te gaan. Onderling kunnen partijen met elkaar in debat gaan over de omgangsnormen van Almeerse politici. Zo is t lezen op omroep flevoland

Geschreven door