‘Autoweg op IJmeer gijzelt woningbouw Pampus’

De bouw van 30-duizend woningen in het toekomstige stadsdeel Pampus wordt tegengehouden door  een autoverbinding over het IJmeer te eisen. Dat is de stemming bij een meerderheid in de gemeenteraad.

Eerder besloot de raad voor een IJmeerverbinding naar Amsterdam ook de variant met een autoweg te onderzoeken. Die werd zelfs als voorwaarde gesteld voor de bouw in Pampus. Nu wordt dat gezien als “trekken aan een dood paard”, zei raadslid Spencer Alberg van D66 tijdens de Politieke Markt.

Elders in de regio Amsterdam ontbreekt elke steun voor het idee een ov-tracé over het IJmeer te koppelen aan een autoweg. Met een motie wilde 50Plus daarvoor in de Metropoolregio alsnog pleiten. Raadslid Marc van Rooij van die partij vindt juist een extra autoweg essentieel voor de bouw van grote aantallen woningen.

GroenLinks en D66 vroegen Van Rooij hoe lang hij en medestanders VVD en PVV willen wachten met de woningbouw op Pampus. “Vindt u uw verzet nog uit te leggen aan al die duizenden woningzoekenden in Nederland”, vroeg Alberg aan Van Rooij. “Zolang Almere dwars ligt en tegenstribbelt komt die verbinding er niet en kunnen we niet bouwen. Er komt geen lobby voor de IJmeerverbinding als we regionaal geen vuist kunnen maken”, betoogde Alberg.

Geschreven door