Koninklijke onderscheiding voor Almeerder Daan Deenik

Op donderdag 27 juni heeft burgemeester Hein van der Loo in Voorthuizen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Almeerder Daan Deenik. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten als hulpverlener en onderzoeker in de wereld van de verslavingszorg. 

Burgemeester Hein van der Loo: ‘De heer Deenik heeft als psycholoog, ICT-ontwikkelaar, onderzoeker, vrijwilliger en bovenal als mens een enorme betekenis gehad voor mens en samenleving. Heel veel verslaafden en hun dierbaren hebben met zijn hulp een beter leven op kunnen bouwen.’   

Bewonderenswaardig werk 
Als psycholoog die grote affiniteit heeft met ICT heeft Daan Deenik zich ingezet voor de ontwikkeling van methoden en programma’s, gericht op voorlichting en educatie en op het creëren van bewustzijn bij zowel cliënten als hun omgeving. Met familieprogramma’s ontwikkelde hij een methode om dierbaren van verslaafden te helpen. Hij gaf duizenden mensen voorlichting en stond vele cliënten bij om van hun verslaving af te komen.Verslimmen van de verslavingszorg 
Daan Deenik zet zich al veertig jaar in om de zorg te verslimmen met digitale oplossingen. Door ICT-systemen beter met elkaar te laten praten herkent een elektronisch patiëntendossier bijvoorbeeld patronen en trends. Dat helpt zorgverleners om in een vroeg stadium hulp te bieden. Ook was hij betrokken bij de invoering van het zogenaamde Minnesotamodel in Nederland. Inmiddels een algemeen geaccepteerde aanpak bij bijna alle GGD-instellingen in Nederland. Volgens dit model kent goede verslavingszorg een aantal principes, met een accent op erkenning. Je bewust zijn van je verslaving. Pas dan is het mogelijk om je leven positief te veranderen.   

Geschreven door