Ook Almere steunt petitie om fatbikes aan banden te leggen

Ook de gemeente Almere steunt de oproep aan de Tweede Kamer en de minister om opgevoerde fatbikes aan banden te leggen. Zo’n vijftig gemeenten, artsenorganisaties en de Fietsersbond boden dinsdag een petitie aan met die strekking aan de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat. Zij vinden dat opgevoerde fatbikes op steeds meer plekken leiden tot grote onveiligheid in het verkeer.

Wethouder Micha Mos (Mobiliteit): “Wij steunen de boodschap van de petitie van harte. Door de inrichting van onze stad, met gescheiden verkeersstromen, is de problematiek wellicht wat minder groot dan elders, maar ook wij zien dat (opgevoerde) fatbikes een probleem vormen voor de verkeersveiligheid en voor de veiligheid van de (vaak jonge) bestuurders zelf. Dat blijkt ook uit controles die de politie in Almere doet. We hopen dan ook dat de Tweede Kamer en de minister nu echt doorzetten met een stevige aanpak van opgevoerde fatbikes.”

Uit recente cijfers van VeiligheidNL blijkt dat meer dan de helft van de slachtoffers van ongelukken met fatbikes kinderen tussen de 10 en 14 jaar zijn en dat een kwart met hersenletsel op de spoedeisende hulp belandt. Deze cijfers maken duidelijk dat er snel maatregelen moeten komen om kinderen en alle medeweggebruikers te beschermen.

De ondertekenaars pleiten daarom voor een verbod op de verkoop van opgevoerde fatbikes. Ook willen ze een onderzoek naar de invoering van een minimumleeftijd voor de snelle fietsen en een landelijke campagne om ouders en kinderen te wijzen op de gevaren van een opgevoerde fiets.

PDF bestand klik hier

Geschreven door