Vandaag 16 september start een nieuwe fase in het werk aan de Hogering.

De Hogering gaat dat weekend dicht. Vanaf maandag 19 september rijdt het eerste verkeer dan door de nieuwe tunnelbakken. Toerit Audioweg, kruispunt Botterweg en de wisselbaan naar de A6 zijn dicht tot en met 3 oktober.

Veranderingen voor het verkeer

Tijdens de weekendafsluiting wordt de Hogering omgebouwd zodat vanaf maandag 19 september het verkeer richting Noorderplassen door de nieuwe tunnelbakken kan rijden. Deze omzetting heeft diverse gevolgen voor het verkeer. Zo zijn er dan twee smalle rijstroken beschikbaar. Het verkeer mag niet inhalen en kan ook niet naast elkaar rijden, maar moet gestaffeld rijden. Dat betekent dat het verkeer om en om links en rechts rijdt. Deze situatie duurt ruim twee maanden. Voor verkeer richting de A6 geldt dat het bij de Neonweg tijdelijk gesplitst wordt: het verkeer op de rechter rijstrook rijdt over de nieuwe parallelbaan en het verkeer op de linker rijstrook blijft over de bypass (tijdelijke weg) rijden. Verkeer voor afrit Argonweg moet op de rechter rijstrook rijden om de afrit te kunnen nemen. Verkeer richting de A6 kan gebruik maken van zowel de linker als de rechter rijstrook.

Weekendafsluitingen Hogering

De nieuwe fase start met een weekendafsluiting van de Hogering. In beide richtingen is de Hogering dicht voor het verkeer tussen de A6 en de Muziekdreef. De afsluiting duurt van vrijdagavond 16 tot en met maandagmorgen 19 september. Omleidingsroutes staan met borden aangegeven. Aan het einde van deze fase moet de Hogering nogmaals dicht. Van vrijdagavond 30 september tot en met maandagmorgen 3 oktober is de Hogering in noordelijke richting gesloten.  

Afsluiting toerit Audioweg

Van vrijdag 16 september tot en met maandag 3 oktober is de toerit Audioweg naar de Hogering (richting Noorderplassen) dicht voor het verkeer. Verkeer vanuit de Literatuurwijk of industrieterrein Gooisekant dat gewend is om via de Audioweg en Hogering naar het noorden te rijden maakt in deze periode gebruik van de A6 (afrit 3 Almere-Stedenwijk) en de Havendreef. De omleidingsroutes staan met borden aangegeven. Op maandag 3 oktober gaat de toerit weer open, dan als nieuwe parallelbaan voor de Literatuurwijk. Verkeer naar de Literatuurwijk rijdt dan via de afrit Audioweg de parallelbaan op om bij de Herman Gorterweg de wijk in te rijden.

Afsluiting kruispunt Botterweg (Pampusdreef)

Het verkeer op de Hogering richting Noorderplassen kan vanaf 16 september niet meer naar de Botterweg (en omgekeerd). Dit komt doordat het verkeer door de tunnelbak rijdt en de op- en afrit Botterweg nog niet is gebouwd. Alleen de routes Noorderplassen-Botterweg en Botterweg-A6 zijn vanaf dan nog mogelijk. Deze situatie duurt ruim een maand waarna het kruispunt helemaal dicht gaat en deze twee laatste routes dus ook niet meer mogelijk zijn.  

Werkzaamheden

Tijdens deze nieuwe fase worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Tussen de A6 en de Literatuurwijk wordt in beide richtingen de derde rijstrook aangelegd, inclusief de aanleg van waterafvoer en riolering, bewegwijzering, geleiderails en verlichting. Ook wordt de toerit Audioweg omgebouwd tot parallelbaan richting de Literatuurwijk. 

De komende maanden verandert de verkeerssituatie op de Hogering en de verschillende kruispunten iedere twee weken. Het werk duurt nog tot 1 februari 2023 wanneer de vernieuwde Hogering volledig opengaat voor het verkeer.

Geschreven door