Opinie/Kwetsbaar/Frank Roos

Het moet niet fijn voelen, wanneer je als fractievoorzitter pas bent aangetreden, en je partij na veertig jaar naast het college staat. Maar Lesley van Hilten van de VVD heeft daar een belangrijke stem in gehad. En het is voor veel oudere liberalen in Almere ongemakkelijk dat hun partij na trouwe dienst voor het eerst niet meer aan tafel zit.

Dat mevrouw Van Hilten het nieuwe coalitieakkoord omschrijft als “het slechtste dat Almere ooit gekend heeft”, klinkt toch ook als kritiek op al haar voorgangers. Kennelijk waren er al eerder slechte akkoorden die de VVD wel mede ondertekende, maar het kon nog slechter.

Ze kon toch verwachten wat er zou gebeuren toen haar fractie uit het college trad? Maar de druiven zijn zuur en ze zoekt nu extreemrechtse partijen op om een schaduwakkoord te schrijven.

Daarin zal geen lastenverhoging voor inwoners voorkomen, mag je verwachten, want dat was immers de reden voor het vertrek van de VVD. Dus weten de marktondernemers in Buiten dat zij daarin gespaard worden. Zij en andere bezoekers van dat stadsdeel draaien op voor de plannen van de nieuwe coalitie om de grote problemen in de stad op te pakken.

En hoe? Door een verhoging van het parkeergeld in Buiten met vijftig procent. Dat klinkt alarmerend veel, maar het is… één euro. En daarvoor draaien de mensen op die je volgens Lesley van Hilten “ook zou kunnen scharen onder kwetsbaar”. Echt waar, dat heeft ze donderdag uitgesproken.

Natuurlijk staat de VVD op de bres voor ondernemers. Maar weten de Almeerse liberalen echt niet meer welke inwoners in de rij staan bij de Voedselbank, de stichting Wensjes of in schemering schichtig langs de voedselkastjes gaan en weten ze echt niet meer wie worstelen met schulden, werkloosheid en huiselijk geweld?

Wat was het mooi geweest als Almere weer een VVD had die weet wie de kwetsbaren zijn.

Geschreven door