MRI van het hart nu mogelijk in Flevoziekenhuis

Patiënten met hartfalen kunnen voor een ‘cardiale MRI’, een MRI van het hart, sinds kort in het Flevoziekenhuis terecht. De MRI is een beeldvormende techniek die ook binnen de cardiologie belangrijk is geworden. Cardioloog Romy Franken en radioloog Maurits Blomjous sloegen de handen ineen om dit onderzoek ook in het Flevoziekenhuis mogelijk te maken. 

Het team start met vijf cardiale MRI’s per week. Dat betekent dat op dit moment nog niet alle cardiale MRI’s in het Flevoziekenhuis kunnen worden gedaan. Dat aantal zal komende tijd toenemen.

Patiëntvriendelijk 

Tot nu toe moesten alle patiënten voor dit onderzoek naar een ander ziekenhuis: Tergooi MC, OLVG of Amsterdam UMC. Daarvoor moet een afspraak geregeld worden en dat kan een paar dagen duren. Romy Franken: “De patiënt moet wachten en kan niet naar huis én moet langer wachten op de diagnose en best passende behandeling. En het is belastend om naar een ander ziekenhuis te moeten worden vervoerd. Nu we – in eerste instantie een deel van – de cardiale MRI’s hier kunnen doen, is dat winst op alle fronten.”

Wat is een cardiale MRI?

Bij een MRI worden ‘filmpjes’ gemaakt van de beweging van het hart en worden op verschillende manieren afbeeldingen gemaakt om het weefsel van de hartspier te beoordelen. Deze weefselbeoordeling bij hartspierziekten is een uniek pluspunt voor MRI, wat met andere technieken gewoonweg niet mogelijk is. Daarnaast kan ook de stroming van bloed door de hartkleppen worden afgebeeld. Soms is de hartfunctie bij een echo niet zo duidelijk te zien en dan kan MRI daar aanvullende informatie over geven. Zo vullen de verschillende soorten onderzoeken (echo, nucleaire scans, CT en MRI) elkaar goed aan.

Een MRI-scan voor het hart levert veel informatie op. Hierdoor kan de diagnose beter worden vastgesteld. Ook kan worden bepaald welke behandeling het meest geschikt is. 

Geschreven door