Legale hasjinkoop uitgesteld door onvoldoende kwaliteit

De coffeeshops van Almere kunnen niet, zoals de bedoeling was, vanaf eind volgende week hennep en hasj verkopen, die via een gecontroleerd circuit geteeld en verkocht wordt. De producten zijn nog niet van voldoende kwaliteit, kwantiteit en diversiteit om met de proef van gereguleerde inkoop te beginnen.

Het plan was dat in tien steden de softdrug vanaf 16 september legaal ingekocht kon worden. De proef is nu uitgesteld en in november wordt een nieuwe startdatum aangekondigd.

Omdat hennep en hasj nog niet aan alle eisen voldoen, kan niet aan alle shops in de tien steden geleverd worden. Als toch tijdens de proefperiode begonnen zou worden met inkoop, zou dat de illegale straathandel bevorderen, is de vrees van de overheid.

Om het aanbod van de telers goed op peil te krijgen en het experiment goed van start te laten gaan, hebben de betrokken bewindslieden besloten dat de duur van de overgangsfase wordt verlengd.

Het college van Almere erkent op basis van eigen onderzoek dat de producten nog niet aan alle voorwaarden voldoen.

In een brief aan de gemeenteraad zegt het college nog steeds enthousiast te zijn over deelname van Almere aan het landelijke experiment.

Geschreven door