Van Bijlmer jeugdwerk naar koffie in Buiten

Gerry en Sipke hebben 6 weken geleden een koffiezaak geopend in Almere-Buiten, maar het begon allemaal 7 jaar geleden in Amsterdam-Zuidoost.

Zeven jaar geleden zagen Gerry en Sipke dat er in de Bijlmer te weinig verbinding was tussen mensen. Datzelfde zien ze nu ook in Almere. “Mensen zijn te veel op zich zelf”, vindt Gerry. Toen zijn ze vrijwillig jeugdwerk gaan doen in buurthuizen, om een veilige plek te creëren waar tieners zichzelf konden zijn. Coaching stond centraal, om de jongeren een stukje hoop te geven. 

De droom in Almere
Nu Gerry en Sipke allebei in Almere wonen, voelde ze opnieuw de energie om iets voor de stad te betekenen. Het thema is opnieuw verbinding en een thuis creëren, maar het ziet er helemaal anders uit: het is een specialty koffiezaak! Ze hebben het voormalig SNS kantoor op het Globeplein in Almere Buiten helemaal zelf verbouwd met hun eigen spaargeld.

De verbinding in Buiten
Ze hopen dat hun koffie en zelfgebakken bananenbrood mensen trekt om samen te komen en verbinding te zoeken. “We moeten meer met onze buren en stadsgenoten in gesprek over alle normale dingen in het leven, dat is hoe een stad tot leven komt”, vertelt Sipke, die zijn halve straat over de vloer had tijdens zijn housewarming in de Landgoederenbuurt een paar maanden geleden.

Een fijne plek
“We noemen het The People, omdat het om de mensen gaat,” legt Gerry uit. “We willen dat mensen zich thuis voelen.” Ouders komen hier met hun kinderen naar de knusse speelhoek, terwijl ze even een momentje samen hebben. Thuiswerkers komen een paar uurtjes werken om wat aanspraak te hebben tijdens hun dag. Vrienden komen samen voor goede gesprekken, en anderen stoppen een boek te lezen. 

Geschreven door