Asbest aangetroffen bij werkzaamheden

Bij graafwerkzaamheden bij de speel-/sportplek aan de Steurstraat in Waterwijk is asbest aangetroffen. De situatie is veilig voor de omgeving. Er volgt op korte termijn nader onderzoek op het terrein. Buurtbewoners zijn via een brief geïnformeerd.

Bij voorbereidende graafwerkzaamheden om een nieuw speeltoestel te plaatsen, heeft de aannemer verdachte stukjes materiaal ontdekt. Het materiaal lag 30 cm onder de grond. Volgens procedure hebben we direct de werkzaamheden stilgelegd, de vindplek afgezet en een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om het materiaal te onderzoeken. Het verdachte materiaal bleek asbest te zijn. Uit voorzorg heeft de gemeente vervolgens het gehele grasveld afgezet. Ook het speeltuintje aan de Ruisvoornstraat is afgezet, omdat daar grond is gebruikt van de speelplek aan de Steurstraat om een gat op te vullen. Er ligt een dikke laag schone potgrond overheen, waardoor er geen gevaar is voor de omgeving. Uit voorzorg gaan we ook deze plek verder onderzoeken. 

Asbest
Het komt vaker voor in Nederland dat er asbesthoudend materiaal in de grond wordt gevonden. Asbest dat is bedekt met een laag grond is niet gevaarlijk voor de omgeving, er komen dan namelijk geen vezels vrij. We hebben uit voorzorg hekken geplaatst. Het is wel van belang het afgezette gebied niet te betreden.

Nader onderzoek
Op korte termijn voert een gespecialiseerd bedrijf nader onderzoek uit binnen het afgezette gebied om na gaan of er nog meer asbest aanwezig is. Zij nemen grondmonsters en graven grond af. De medewerkers die dit onderzoek gaan doen dragen pakken van beschermend materiaal. Zodra de onderzoeksresultaten bekend zijn, wordt bepaald welke vervolgstappen nodig zijn. 

Geschreven door