4 tips bij het opknappen van je woning

Ga je een woning opknappen? Hoewel je het liefst meteen het gereedschap in de hand pakt en aan de slag gaat, is het verstandig om eerst de juiste voorbereidingen te treffen. Daarna kun je gericht aan de slag gaan. In dit artikel delen we nuttige tips!

Plan uitwerken

Begin bij het begin: werk een plan uit voor de renovatie. Dit ziet er bij iedere verbouwing weer anders uit. Stel ten eerste vast wat je precies wilt opknappen aan het huis. Gaat het om werkzaamheden aan de buitenkant of aan de binnenkant? Of is er sprake van een combinatie? Wat is het budget dat je hebt voor de renovatie? En is dit haalbaar? Houd ook rekening met bijvoorbeeld asbest. Een professionele partij voor asbest Rotterdam kan dit voor je verwijderen. Hoe gedetailleerder het plan is dat je uitwerkt voor de renovatie, hoe beter. Neem er dus zoveel mogelijk in op. Daarmee voorkom je de kans dat je voor (veel) onaangename verrassingen komt te staan tijdens de verbouwing. Laat het liever zo soepel en vlekkeloos mogelijk verlopen!

Veilig werken

Wat je ook kunt opnemen in je plan? Hoe je veilig kunt werken! Denk hier tevens aan tijdens de uitvoering van de verbouwing. Een ongeluk zit in een klein hoekje, daarom kun je hier maar liever niet te laks in zijn. Werk met de juiste uitrusting. Draag bijvoorbeeld veiligheidsschoenen, een veiligheidshelm en een veiligheidsbril als dat nodig is. Hoewel je veel zelf kunt doen bij een verbouwing, kun je bepaald werk beter aan experts overlaten. Denk aan het aanpakken van asbest door experts van asbest Den Haag. Met gevaarlijke stoffen moet je nu eenmaal goed uitkijken. Verder is het bij bepaalde klussen slim om hier samen mee aan de slag te gaan. Moet je bijvoorbeeld zware materialen sjouwen? Door het samen te dragen, verlicht je de last. Daarmee voorkom je de kans op blessures. En mocht er onverhoopt iets gebeuren, denk aan het laten vallen van bouwmateriaal, is er in ieder geval iemand bij om te helpen.

Tutorials

Zeker als je een beetje handig bent, ga je natuurlijk zelf aan de slag met de verbouwplannen. Je kunt daarbij zelf inschatten hoe je een bepaalde klus uitvoert. Als je dit al een keertje eerder hebt gedaan, zit je daarmee goed. Maar een bruikbare tip is om tutorials op te zoeken. Je hoeft immers niet zelf het wiel uit te vinden. Al veel mensen hebben een bepaalde klus voor jou gedaan. En er is vast iemand die dit heeft gefilmd en online heeft gegooid. Met zo’n tutorial kun je stap voor stap zien hoe een klus in zijn werk gaat. Of het nu het plaatsen van een nieuw kozijn of het leggen van een andere vloer is, we noemen maar wat voorbeelden. Wanneer je precies de stappen volgt, is de klus eigenlijk veel makkelijker. Je bespaart er ook veel tijd mee! Daarom is het vaak de moeite waard om even een filmpje met uitleg op te zoeken, voordat je zelf van start gaat.

Juiste volgorde

Denk goed na over de volgorde van de verbouwing. Je wilt immers niet dat de boel vertraging oploopt, omdat je dit niet hebt uitgewerkt. Doorgaans begin je met een verbouwing aan de buitenkant van het huis. Dan ga je door naar de binnenkant. Hier doe je eerst het ‘grove’ werk, zoals het plaatsen van isolatiemateriaal of vloerverwarming. Ook met de elektriciteit ga je vrij vroeg van start. Pas later is het tijd voor de afwerking, zoals het plaatsen van tegelwerk of het plaatsen van sanitair. Maar het is vaak juist wel weer slim om bijvoorbeeld sanitair en meubilair tijdig te bestellen. De wachttijd kan behoorlijk lang zijn: denk aan enkele weken of zelfs maanden. Kijk per onderdeel dus vooraf al welke stap je kunt zetten. Het is een flinke klus, het opknappen van je woning. Maar er wacht een mooi resultaat op je! Dat maakt het natuurlijk toch alle tijd, moeite en energie waard. Met de bovenstaande tips pak je het zo grondig mogelijk aan.

Geschreven door