Maaibeleid zaait forse tegenstellingen in raad

Het alarm over verpaupering van Almere door slecht groenonderhoud verdeelt de partijen in de gemeenteraad extreem. Voor- en tegenstanders van ecologisch maaien staan lijnrecht tegenover elkaar en van enige toenadering of wederzijds begrip is geen sprake.

Het debat na klachten die rechtse partijen van bewoners kregen over het maaibeleid bracht aan het licht hoe verdeeld de stad is op dit terrein. VVD en PVV signaleren dat de leefbaarheid in de stad met sprongen achteruit gaat.

De vele e-mails die zij kregen over gevaar van hoge beplanting langs de wegen, gezondheidsklachten en bermbranden, werden door voorstanders van het maaibeleid misverstanden genoemd. Kjell van Wijlandt van de Partij voor de Dieren verwees naar onderzoek van de gemeente waaruit bleek dat de meeste Almeerders tevreden zijn over het groenonderhoud.

“Ik ben trots op hoe Almere erbij staat”, zei wethouder Jesse Luijendijk. “Almere heeft gemiddeld veel meer buitenruimte dan andere steden en van vakmensen hoor ik complimenten”. Hij erkende dat afgelopen voorjaar door veel regen lang niet gemaaid kon worden omdat daarbij schade zou ontstaan en daardoor achterstanden groeiden.

Over zijn visie op de verandering van de functie van groen in de stad ontmoette hij bij VVD en PVV geen enkel begrip. Luijendijk: “Vroeger was groen mooi, nu heeft het een functie voor welzijn, ook voor dieren en voor generaties na ons”, zei hij tijdens de Politieke Markt.

Ook VVD en GroenLinks botsten over het belang van groen in de stad. Lesley van Hilten (VVD): “Almere stond al bekend als groen, maar de inwoners willen mooier groen; bloemen.” Albert Waninge (GroenLinks) “Strak gemaaid gras is geen natuur, dat heeft geen natuurwaarde. Wij willen de natuur terug in de stad en dat kan ongemakken opleveren. We zijn verleerd daarmee om te gaan.”

Geschreven door