Als Almere besluit door de gaan met het organiseren van de Floriade dan zal het evenement in 2022 zich vooral richten op Nederlandse bezoekers. Bijna driekwart van de mensen, 72 procent, komt naar verwachting uit eigen land. Het overgebleven percentage moet uit het buitenland komen, waarbij de organisatie vooral inzet op het aantrekken van Duitsers.
Eerder werd nog uitgegaan van een 50/50 verhouding tussen nationale en internationale bezoekers. De afgelopen maanden zijn de organisatoren van de wereldtuinbouwtentoonstelling tot de conclusie gekomen dat inzetten op meer Nederlandse bezoekers kansrijker is.
Minder hotelovernachtingen
Gevolg van die nieuwe focus is wel dat er minder hotelovernachtingen zullen plaatsvinden dan waar een aantal jaar geleden rekening mee werd gerekend. De gemeente schat dat er tussen de 85.000 en 101.000 overnachtingen in Almere zijn gedurende de zes maanden die het evenement duurt.
De cijfers staan in het voorstel dat het college van burgemeester en wethouders vrijdag richting de gemeenteraad heeft gestuurd. Daarin wordt de voorkeur uitgesproken om door te gaan met de Floriade. Als besloten wordt te stoppen levert dat volgens het college juridische risico’s en imagoschade op. Ook zou er dan geen economisch profijt zijn van het evenement, terwijl er wel kosten zijn gemaakt.
Lagere economische spin-off
Volgens berekeningen van het college levert de Floriade voor Almeerse bedrijven een extra omzet op tussen de 25 en 35 miljoen euro. Die getallen zijn lager dan een analyse gemaakt in 2015. Toen werd gerekend op 45 tot 50 miljoen aan bestedingen in Almere.
Ook andere bedragen vallen lager uit. De bestedingen op het Floriadeterrein zelf worden nu geschat tussen de 39 en 69 miljoen. In 2015 werd nog gerekend op 90 tot 100 miljoen.
Wat gaat de gemeenteraad doen?
Hoewel de gemeenteraad donderdag bijeenkomt om te praten over de Floriade wordt er die avond nog niet gestemd over het collegevoorstel. Dat zal op z’n vroegst pas een week later gebeuren, op 11 juni. Dan wordt ook een motie van de PVV en SP in stemming gebracht die oproept tot een gecontroleerde afbouw van het evenement.