Zes oud-wethouders, drie oud-burgemeesters, ambtenaren en één Floriadedirecteur naar verhoor Floriade-enquête

De enquêtecommissie voor het onderzoek naar het mislukken van de Floriade heeft in totaal 12 personen die verplicht zijn te verschijnen voor de commissie opgeroepen: dit zijn negen oud-collegeleden, en oud-ambtenaren van de gemeente Almere.

Daarnaast zijn drie voormalige vertegenwoordigers van de Floriade BV uitgenodigd om voor de commissie te verschijnen. Hetzelfde geldt voor project ontwikkelaar Weerwater CV (Amvest en Dura Vermeer). Deze personen en partijen hebben reeds meegewerkt aan een vertrouwelijk interview met de commissie, maar zijn niet verplicht om mee te werken aan een openbaar verhoor.

Oud-Floriadedirecteur Pieter Cloo staat niet op de lijst van te verhoren Floriade-medewerkers. Opvallend, omdat juist hij op ramkoers lag met het toenmalige college en ook in de raad beticht werd van uitspraken die bezijden de waarheid waren. Cloo lag ook onder vuur omdat hij een salaris van rond  275.000 euro ontving, ruim meer dan de toen zittende premier Rutte

De verhoren starten maandag 4 november om 10.00 uur in het stadhuis. Als eerste wordt Annemarie Jorritsma ondervraagd. Zij is oud-burgemeester en speelde later ook een rol bij de Floriade als rijkscommissaris.

De andere twee oud-burgemeesters zijn Franc Weerwind en Ank Bijleveld. De oud wethouders die verschijnen zijn Tjeerd Herrema, Jaap Lodders, Loes Ypma, Jan Hoek, Mark Pol en Julius Lindenbergh.

De verhoren zijn openbaar en zijn ook online te volgen. Op de maandagen, woensdagen en vrijdagen van 4 november tot en met woensdag 20 november vinden de verhoren plaats in het stadhuis.

Geschreven door