‘Nu even niet’ paniekvoetbal VVD, bad timing en ongeloofwaardig.

Een jaar geleden plaatste ik het bericht hoe de Floriade verstrikt geraakt was in het VVD old boys-netwerk met één girl, met de benoeming van Pieter Cloo tot directeur zonder externe werving door de Raad van Commissarissen onder leiding van oud voorzitter Erik van der Burg (VVD).

Cloo was eerder alleen adviseur van de vorige voorzitter Raad van Commissarissen Tjibbe Joustra. Verantwoordelijk wethouder voor het toezicht op de Floriade BV binnen het stadsbestuur was eerst VVD-wethouder Lodders en daarna tot nu VVD-wethouder Julius Lindenbergh. Hier de link naar het hele bericht

Dat de organisatie van de Floriade door Almere een risicovolle operatie zou worden hoeft geen betoog, maar met de benoeming van Cloo liep het evenement stevig uit de rails. Hij had geen enkele ervaring met evenementen laat staan op wereldschaal maar ontving echter wel een wereldsalaris. Publieke ruzie met Amvest en valse beloften over 5 grote sponsors aan de gemeenteraad waren onder andere het gevolg. Toen de beste man terug moest naar een ministerssalaris was de vogel snel gevlogen. Een deel van de (financiële) problemen nu zijn direct terug te leiden naar slecht management en de verloren tijd toen en het gebrekkige toezicht daarop. Want wie nu haast heeft betaalt ook nu de rekening, dat is een ijzeren wet bij onderhandelingen. 

De ‘verontwaardigde’ reactie van de VVD-fractie ‘Nu even niet’ om vlak voor de opening de knip op de portemonnee te doen is dan ook erg ongeloofwaardig en vooral symbolisch. In deze fase zijn extra kosten nog nauwelijks te vermijden. Die rekening komt vroeger of later toch naar Almere. Met zoveel partijgenoten aan het roer van de Floriade de laatste jaren kan het voor de VVD-fractie ook moeilijk een verassing zijn. Optellen gaat bij de Floriade sneller dan aftellen. 

Met dit ongeloofwaardige standpunt van de VVD-fractie belandt de Floriade met nog minder dan 60 dagen voor de opening in nog zwaarder weer. Met een al tanend politiek draagvlak trekt de grootste coalitiefractie namelijk het nog bestaande smalle politieke draagvlak met coalitiegenoten D66, GL, CDA, LA en CU onderuit. De kosten worden door dit paniekvoetbal van de VVD niet minder, hun verantwoordelijkheid voor het onnodig oplopen van de rekening des te meer.

Geschreven door