Opinie | Doorstroming: weer een mythe doorgeprikt | John van der Pauw | Video

Te weinig gebouwd Almere heeft de afgelopen jaren te weinig woningen gebouwd. En voorrang gegeven aan te dure woningen. Om de wooncrisis te bestrijden komt PvdA-wethouder Paul Tang met een trendbeuk. Die trendbreuk is donderdag door de politiek besproken. Een aantal Almeerse politieke partijen kwam ook weer aanzetten met de liberale schaamlap van de doorstroming.

Doorstroming smeermiddel? Doorstroming werd in de volkshuisvesting – oh nee, dat was toen nog wonen – wel als een middel gezien om betaalbare sociale huurwoningen vrij te krijgen voor de duizenden Almeerse woningzoekenden met een wat smallere beurs. Volgens de theorie van de doorstroming zouden er bestaande betaalbare huurwoningen beschikbaar komen als je maar dure koopwoningen zou bouwen. De kopers van dure koop zouden een woning achterlaten voor woningzoekenden lager op de maatschappelijke ladder. Die zouden ook weer een woning vrij maken en zo zou een treintje ontstaan van verhuizingen. Aan het eind van die verhuisketen zouden wachtenden op een betaalbare sociale huurwoning een dak boven het hoofd vinden.

Woningen bouwen als verdienmodel Partijen die liever geen sociale huurwoningen bouwen zijn ferme voorstander van het fenomeen doorstroming: bouwen voor de rijken om uiteindelijk de woningzoekende met een smalle beurs te bedienen. En dat zonder extra sociale huur te bouwen. Sociale huur wordt in die kringen namelijk gezien als een verliespost in het gemeentelijk verdienmodel van woningbouw.

De mythe van Trickle Down Economics Doorstroming doet sterk denken aan het idee van de Trickle Down Economy. Als de overheid de rijken meer te besteden geeft, zouden de armen daar van profiteren. Economen weten tegenwoordig wel beter. De rijken worden steeds rijken en de armen steeds armer. Trickle Down Economics was net zo’n mythe als doorstroming nu blijkt.

Analyse verhuisketens Het onderzoeksbureau ABF Research heeft voor de recente Woontop een analyse gemaakt van het effect van de verhuisketens die zijn ontstaan door de nieuwbouw in de periode 2016-20211. “Uit het onderzoek blijkt dat een duurder bouwprogramma wel leidt tot meer doorstroming, maar dat dat niet leidt tot net zoveel betaalbare woningen voor lagere- en middeninkomens.” Nog twee citaten: “Corporatiehuurwoningen komen maar zeer beperkt beschikbaar in het doorstroomaanbod bij de bouw van koopwoningen.” en “De groep met een inkomen tot modaal wordt vooral bediend door nieuwbouw in de corporatiesector.” Volgens ABF Research worden Almeerders met het meest voorkomende inkomen (modaal) het best geholpen met nieuwbouw door woningbouwcorporaties.

Doorstroming als schaamlap ABF Research heeft de mythe van de doorstroming doorgeprikt. Ook Almeers politieke partijen kunnen nu niet meer met droge ogen beweren dat het bouwen van huurwoningen met een huurprijs van 1.200 en een koopsom van € 350.00 een oplossing is voor de tienduizenden Almeerders die wachten op een echt betaalbare woning. Die Almeerse politieke partijen kiezen er bewust voor om alleen te bouwen voor Almeerders met een inkomen boven de € 65.000. Die politieke partijen bedriegen de duizenden wachtende woningzoekenden als ze de blijven tamboereren op doorstroom-

mythe. Doorstroming is dan de schaamlap die hun werkelijke voorkeur moet verbergen: liefst alleen bouwen voor de rijken.

John is oud fractievoorzitter van PvdA en thans voorzitter van CBA, Clienten Beraad Almere

Tijdens de PM vn 12 december is dit onderwerp besproken in de commissie, hier het interview na afloop met Robert Mienstra van Omroep Almere

Geschreven door