College vroeg moskeeën af te zien van versterkte gebedsoproep

Burgemeester en wethouders hebben vorige week de moskeebesturen in Almere gevraagd om af te zien van het oproepen tot gebed via luidsprekers. Dat schrijven ze in een brief aan de gemeenteraad.

Het college schrijft: “Door een korte voorbereiding ontbreekt hierdoor de zorgvuldigheid in communicatie naar omwonenden en wordt de mogelijkheid tot het voeren van een breder maatschappelijke gesprek een ieder ontnomen.” Wel onderschrijft het college het recht tot het doen van een versterkte gebedsoproep.

Gesprekken
Er zijn meerdere gesprekken geweest tussen het college en de moskeebesturen die via luidsprekers het gebed willen versterken. “Wij hebben onze zorgen richting de moskeebesturen geuit over het gevolgde proces. De moskeebesturen hebben aangegeven dit met elkaar en hun achterban te bespreken en om op vrijdag 24 april 2020 nog niet over te gaan tot een versterkte gebedsoproep”, schrijft het college.

Afgelopen dinsdag heeft de burgemeester een brief ontvangen van de besturen van vier moskeeën: Abou Bakr, Omar Ibn Al Khattab, Attaouba en Sultan Ahmet Moskee. Daarin wordt aangegeven dat drie van de vier moskeebesturen het besluit hebben genomen om de gebedsoproep vanaf vrijdag via luidsprekers te laten klinken.

Het college heeft woensdag ook nog een gesprek gehad met de vier moskeeën, waarin zij hebben aangegeven teleurgesteld te zijn dat voorafgaand aan het gesprek al een besluit door de moskeebesturen was genomen

Spoeddebat
Donderdagavond vindt er op verzoek van PVV en VVD een spoeddebat plaats over de kwestie in de gemeenteraad. Sinds 19:00 uur vergaderen eerst de woordvoerders van de fracties, om 21:30 uur volgt een plenair digitaal debat.

Op veel plekken in Nederland hebben moskeeën al versterkte gebedsoproepen gehouden. Ze zeggen daarmee de samenleving een hart onder de riem te willen steken tijdens de coronacrisis.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door