Keolis: 90 procent minder omzet door coronacrisis

Busmaatschappij Keolis heeft in Almere 90 procent minder omzet sinds de coronamaatregelen. Dat zegt Chris Hogeveen van Keolis. De vervoerder rijdt weliswaar zaterdagdiensten maar zelfs dan zijn er erg weinig reizigers in de bus.

Keolis heeft diverse maatregelen getroffen om de buschauffeurs en passagiers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Zo moeten reizigers achterin de bus instappen en mogen ze niet naast elkaar zitten. Ook moeten busreizigers zelf hun vervoersbewijs scannen om contact met de chauffeurs te vermijden.

Voor buschauffeur Tim Bannink is het nog even wennen. “Het is een beetje vreemd met die coronacrisis.” Hij zit achter glas. “Vanwege de veiligheid”, zegt Bannink lachend. Tot nu toe hebben zich geen ernstige incidenten voorgedaan. Wel dat er plotseling te veel mensen bij de halte blijken te staan. Althans uitgaand van de ruimte die er nu is in de bus: normaal kunnen er zo’n honderd mensen in de bus , maar vanwege de corona-maatregelen maar vijftien. “Vanmorgen hadden we nog een probleem”, vertelt hij. “Maar gelukkig was er een reserve-bus.”

Hoe ziet Keolis de toekomst?
Een samenleving waarin anderhalve meter afstand de norm is wordt volgens Chris Hogeveen een groot probleem. Zeker als de scholen weer open gaan en er dus ook veel meer reizigers zullen zijn. Hogeveen: “Als de anderhalvemeter samenleving de norm wordt, hebben we vijf keer zoveel bussen nodig. Een andere oplossing heb ik niet.”

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door