Komende twee maanden geen test met luchtalarm

De komende twee maanden wordt het luchtalarm in Flevoland en de andere provincies niet getest. De testen vervallen omdat maandag 4 mei Dodenherdenking is en 1 juni Tweede Pinksterdag. Volgens het protocol worden de sirenes op nationale en religieuze feest- en herdenkingsdagen niet getest.

Normaal gesproken gaat op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur de sirene. Het testen van de sirenes is een taak van gemeenten. Daarmee controleren ze of de apparatuur nog allemaal goed werkt. Ook worden ze gebruikt om er zeker van te zijn dat iedereen ze herkent bij een ramp of een zwaar ongeval. De sirenes klinken door heel het land en het geluid moet overal hoorbaar zijn.

Als het luchtalarm op een ander moment klinkt dan de eerste maandag om 12.00 uur, is er wat aan de hand. De sirene waarschuwt dan bijvoorbeeld voor een ongeluk met chemische stoffen in de buurt. Omwonenden krijgen in dat geval het advies binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en voor meer informatie af te stemmen op de regionale radio- en tv-zender.

Geschreven door