Meer dan 400 Flevolanders met een vastgestelde coronabesmetting

In de provincie Flevoland is nu bij 415 inwoners besmetting met het coronavirus vastgesteld via een test. Dat zijn er 34 meer dan zondag. In heel Nederland zijn nu 26.551 positieve tests geregistreerd, blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM.

Volgens de nieuwe gegevens is voor 94 Almeerders ziekenhuisopname noodzakelijk geweest. Lelystad volgt met 43 besmette inwoners die zijn opgenomen. In Dronten is dat het geval voor 21 inwoners en op Urk moesten 19 inwoners naar het ziekenhuis. In Noordoostpolder gaat het om 9 mensen en in Zeewolde zijn 8 inwoners in het ziekenhuis opgenomen of zijn dat geweest.

In totaal is voor 194 Flevolanders opname in het ziekenhuis noodzakelijk geweest. Dat zijn er zes meer dan een dag geleden. Zondag werden er voor het eerst geen nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd. Dat kon mogelijk verklaard worden door een vertraging in de rapportages in het Paasweekend.

Het aantal mensen dat landelijk is overleden aan de gevolgen van het virus is met 86 opgelopen tot 2823. Voor zover nu officieel bekend zijn 15 patiënten uit Flevoland gestorven. De gemeente Urk heeft zes sterfgevallen bevestigd, Lelystad vier en Zeewolde twee. In de andere Flevolandse gemeenten is minimaal één sterfgeval door COVID-19 veroorzaakt. De gemeenten hebben aangekondigd nieuwe sterfgevallen alleen nog bij uitzondering bekend te maken.

Kanttekeningen van het RIVM bij de cijfers
Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Het gaat alleen nog om patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden, en om zorgverleners. Zij kunnen in een teststraat van de GGD in Lelystad terecht voor een test.

Volgens GGD Flevoland is er in alle gevallen sprake van ‘het topje van de ijsberg’, omdat de GGD ervan uitgaat dat lang niet alle mensen met corona-achtige klachten in beeld zijn bij de gezondheidsorganisatie.

Het RIVM plaatst verder een disclaimer bij zowel het totale aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur, als ook het aantal nieuwe overledenen in Nederland. Het gaat om overledenen die de afgelopen dag door de GGD’en in Nederland zijn doorgegeven aan het RIVM, maar zij kunnen ook al enkele dagen eerder zijn overleden. Er kan dus een vertraging zitten in die aantallen. Hetzelfde geldt voor het doorgeven van nieuwe geregistreerde besmettingen. Deze kunnen enkele dagen oud zijn, maar door vertraging nu pas bij het totale aantal besmettingen opgeteld worden. Overigens kunnen ook de ziekenhuisopnames enkele dagen oud zijn.

Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

Geschreven door