Studenten in de problemen door coronacrisis

Veel studenten hebben banen in de horeca of werken op oproepbasis. Door de maatregelen van de overheid is de horeca dicht en andere werkgevers zetten minder oproepkrachten in. Als het salaris wegvalt, kunnen sommige studenten volgens de Almeerder hun kamerhuur niet meer betalen.

Hulp vanuit de overheid is volgens hem nodig zodat sommige studenten het hoofd boven water kunnen houden. “De studenten komen weer op de laatste plek. Er lijkt geen support vanuit de overheid te komen. Er ligt namelijk geen plan.” Bijlenen is volgens de Almeerse student geen optie omdat de studieschuld dan nog hoger wordt.

Meer problemen
De mogelijke studievertraging is nog een extra probleem. Dat komt vooral voor bij praktijkgerichte opleidingen. Vertraging gaat volgens Stengewis in de papieren lopen voor studenten. Hij zou graag zien dat ook voor die kosten een regeling getroffen wordt. Naast de studenten komen ook studentenverenigingen in de problemen. Die moeten huur betalen voor het pand waar ze in zitten. Zonder inkomsten wordt dat volgens hem lastig.

Landelijk probleem
Eerder trok de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) al aan de bel over de problemen van studenten. Via een speciaal meldpunt kwamen veel hulpverzoeken binnen. “Uit de meldingen blijkt dat werkgevers weinig genegen zijn om studenten en andere flexkrachten nu aan het werk te houden of hun inkomen te garanderen”, zegt de LSVb tegen de Telegraaf.

Geschreven door