Verplaats heckrunderen Oostvaardersplassen naar ander natuurgebied

Het gaat niet goed met de heckrunderen in de Oostvaardersplassen en daarom moeten ze snel weggehaald worden uit het gebied. Volgens Nico Dijkshoorn van Stichting Welzijn Dieren Oostvaardersplassen staan de dieren letterlijk te verhongeren. Volgens hem moeten de dieren op andere plekken in Flevoland een plek krijgen. “Ze moeten dan op die nieuwe terreinen voldoende worden bijgevoerd, zodat ze een goed leven hebben.”

Het is niet voor het eerst dat er gevraagd wordt om het verplaatsen van de heckrunderen uit de Oostvaardersplassen. Maar volgens Nico Dijkshoorn is de situatie van de dieren nog slechter geworden door het verbod door de rechter op het afschieten van de edelherten in het gebied. Daardoor zijn er veel meer herten bijgekomen. “Er lopen al teveel dieren in de Oostvaardersplassen en onze zorg is dat het de komende winter alleen maar erger wordt omdat er de komende maanden nog weer duizend dieren bij geboren worden. De heckrunderen kunnen voor voedsel de concurrentie niet aan met de andere dieren en daardoor verhongeren ze.”

Het is volgens hem wrang dat de felle protesten tegen het afschieten uiteindelijk hebben geleid tot meer dierenleed. “Het is heel vreemd dat sommigen mensen het beste proberen te doen maar het heeft een averechts effect. Er zijn meer dieren en daardoor is er meer dierenleed.”

Dijkshoorn heeft inmiddels een brief aan Provinciale Staten gestuurd en die wordt komende week behandeld. Hij hoopt dat er deze maand nog actie wordt ondernomen.

De provincie heeft zich tot nu toe op het standpunt gesteld dat de heckrunderen in de Oostvaardersplassen kunnen blijven. Zij baseerde zich hiervoor op het advies van de Commissie van Geel van april 2018.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door