Doorgaan met Floriade is goedkoopste optie

Floriade-verkenner Harry van Dorenmalen adviseert de gemeente Almere om door te gaan met de voorbereidingen van de Floriade. Dat schrijft Almere Deze Week, dat het rapport van Van Dorenmalen al in handen zou hebben. Hij adviseert de gemeente om vast te houden aan april 2022 als start van het evenement.

De gemeente stelde de Floriadeverkenner een maand geleden aan. Toen werd bekend dat de coronacrisis de Floriade hard zou raken. Doorgaan met de huidige plannen en ambities was volgens de gemeente geen realistische zaak meer. Van Dorenmalen moest onderzoeken welke optie nog wel realistisch was; een light-variant, uitstel of het volledig afblazen van de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Van Dorenmalen zou becijferen dat als de gemeente het huidige plan doorzet, de kosten uitkomen op minimaal 35,4 miljoen. Dat is volgens de verkenner de goedkoopste variant. De plannen aanpassen zou tussen de 44,9 en 54,3 miljoen gaan kosten. Uitstel zou 47 tot 58,7 miljoen gaan kosten. De duurste optie zou volgens het rapport afbouw zijn; dat zou tussen de 53,1 en 61,4 miljoen kosten.

Van Dorenmalen zou ook verwachten dat de coronacrisis zorgt voor een extra tegenvaller van 14 miljoen euro. Zo kan het aantal bezoekers uit het buitenland lager uitvallen omdat Schiphol verwacht pas in 2023 weer normaal te kunnen vliegen.

Bron Omroep Flevoland & Almere deze Week

Geschreven door