Horeca Flevoland verwacht hausse aan faillissementen

Taco van der Meer, voorzitter van de Almeerse afdeling van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN), verwacht een hausse aan faillissementen in september. “Er gaan zeker bedrijven omvallen. Een faillissement aanvragen neemt even tijd in beslag. En de rechtbanken hebben ook achterstand door de coronacrisis. Dus ik verwacht dat we de schade dan pas zien”, aldus Van der Meer.

Volgens de vertegenwoordiger zijn de tegemoetkomingen van de overheid, zoals de loonkostenvergoeding, slechts een doekje voor het bloeden. Die dekken het merendeel van de kosten niet. Van der Meer is teleurgesteld over de aangekondigde versoepelingen. De restaurants mogen maar 30 klanten ontvangen: “Daar red je het niet mee als er normaal 100 gasten komen eten. Van elke euro die we krijgen blijft er 10 procent over. Als de omzet dan ook nog eens meer dan gehalveerd wordt, dan blijft er te weinig over.”

Hij is wel blij dat de terrassen weer open kunnen. Dat brengt zeker wat verlichting. Hij verwacht niet dat door de schaarste aan zitplaatsen in de restaurants de prijzen fors gaan stijgen. Ondernemers die een eigen pand bezitten hebben volgens Van der Meer een grotere kans om de crisis door te komen. “Ik hoop echt dat verhuurders een compromis met de horecaondernemingen willen sluiten, zodat die kunnen blijven bestaan”.

Bron Omroep Omroep

Geschreven door