Imam Almere-Poort: Suikerfeest dit jaar digitaal

We vieren het Suikerfeest, of Eid, dit jaar digitaal”. Dat zegt imam Safeer Saddiqui van de Baitul Afuyat moskee in Almere-Poort.

Komende zaterdag is de vastenmaand Ramadan afgelopen. De afsluiting van die maand wordt gevierd met Eid. Gebruikelijk is dat moslims dat gezamenlijk vieren.

“Het was helaas een sobere, minder gezellige vastenmaand. Maar niet minder gezegend”, aldus imam Saddiqui. “Fysiek samenkomen kan nu niet, maar ik denk dat moslims daar alle begrip voor hebben. De huidige situatie vraagt om sociale onthouding.”

Wel vieren
De imam legt uit dat moslims een aantal dingen kunnen doen om dit jaar Eid te vieren. “Ieder gezinslid geeft geld weg voor het goed doel. Verder kun je een uiting van dankbaarheid geven door een gebed. En het hoogtepunt van deze Eid is een live-preek die we online kunnen volgen.”

Versoepeling
Vanaf 1 juni worden de corona-maatregelen versoepeld voor gebedshuizen. “We zullen alle maatregelen in acht nemen”, zegt Saddiqui over de openstelling van de moskee. “We beginnen met 30 leden. Dat moeten we in overleg doen. We hebben ongeveer 110 leden, dus misschien dat we dan één lid per gezin uitnodigen. En we vragen mensen in de risicogroep thuis te blijven.”

Geschreven door