Tegenprestatie voor bijstand hoeft niet meer

Almeerders die in de bijstand zitten, hoeven daarvoor geen tegenprestatie meer te leveren. Dat staat in een raadsbrief.

In 2015 en 2016 werd er nog volop ingezet op zo’n tegenprestatie. Vier ambtenaren waren ermee belast. Van zo’n 300 uitkeringstrekkers werd in die jaren verwacht dat zij naar vermogen nuttig, tijdelijk en onbetaald werk deden. Het was de bedoeling dat dit minimaal 2 uur per week gebeurde en 3 maanden lang.

Omdat Almere de laatste jaren minder geld van het Rijk krijgt voor bijstandsuitkeringen, is de prioriteit in Almere geleidelijk verschoven naar het aan het werk helpen van bijstandsgerechtigden. Volgens de gemeente ging dat de afgelopen periode, mede dankzij de aantrekkende economie, goed.

In 2017 werd nog aan 150 Almeerders gevraagd een tegenprestatie te leveren. In 2018 gebeurde dat nog met 123 uitkeringsgerechtigden. Sinds vorig jaar is er niemand meer opgeroepen om iets voor zijn uitkering te doen.

Geschreven door