Almere start proef ‘leven lang leren’ bijstandsgerechtigden

Almere start met een proef waarbij vijftig bijstandsgerechtigden, ongeacht hun leeftijd, een opleiding gaan volgen. De gemeente neemt daarbij bewust voor lief dat dit niet de kortste weg naar werk is.

De gedachte is dat met het mogelijk maken van een ‘leven lang ontwikkelen’ mensen de vaardigheden kunnen opdoen die aansluiten op de arbeidsmarkt en bij hun passen. Het idee is dat dit vaker zal leiden tot blijvend werk.

Voor het volgen van een opleiding geldt vaak een leeftijdsgrens van 27 jaar. Wethouder Froukje de Jonge: “wij willen geen leeftijdsgrenzen meer die niet echt noodzakelijk zijn. Waarom zou je vanaf 27 jaar mensen niet de kans geven om zich door opleiding geschikt te maken voor een baan die hij of zij echt graag wil?” Een opleiding en/of training is misschien niet altijd de ‘snelste weg naar werk’, maar leidt wel vaker tot een betere en langer durende hernieuwde deelname aan de arbeidsmarkt.

Op weg naar ‘leven lang ontwikkelen’

De gemeente Almere wil deze aanpak – in lijn met het rijksbeleid een ‘Leven Lang Ontwikkelen’ – in de vorm van deze twee jaar durende proef testen in de praktijk. Na afloop kunnen de resultaten van deze proef dienen om landelijk de beweging naar ‘een leven lang ontwikkelen’ verder te onderbouwen.

Geschreven door