Voetbaldier Frans Walther had zijn voetbal en trainers carrière nooit willen missen. (deel 1).

 Een special over de zeker niet onbekende Frans Walther, voetballer en trainer geweest bij diverse clubs zowel in Almere en Amsterdam maakte we een special van vier over deze markante sportman.

Vanaf het moment dat Frans en zijn vrouw en dochtertje in september 1977  op de  Rozenwerf als gezin neerstreken kon hij niet vermoeden dat het vanaf dat moment een groot sport avontuur zou worden. Frans voetbalde vanaf zijn jeugd in Amsterdam bij achtereenvolgens; Ahrends(nu Buitenveldert), sv Sloterdijk,de Meteoor,Sporting Zuid en WMS toen hij zich in 1977 aanmelden bij de sv Almere. De sv Almere had inmiddels na de oprichting in juni van dat jaar hun speelveld naast de nog in aanbouwde zijnde sporthal verruild voor het sportcomplex “de Marken”.

Vierde klasse.

Op dat moment speelde de sv Almere met een elftal op de zaterdag in de vierde klasse van de UVB. Frans speelde en trainde op de zondag nog in Amsterdam bij WMS, samen met spelers als Ruud Matui en de legende Wouter de Vries op de zondag.

In competitie verband sloot hij vervolgens aan bij de sv Almere op de zaterdag met o.a. de spelers Frans Phillipo,Leen Jonkind Cor van Heerden Freek Bezuijen,Jan Brandt en Paul v d Boogert.Doordat er in rap tempo Almere-Haven vol gebouwd werd kwamen er jaarlijks velen nieuwe spelers uit voornamelijk Amsterdam zich aanmelden bij de club uit Haven,waardoor er al snel behoefte ontstond om op de zondag te willen voetballen. Samen met de toenmalige 1e elftal keeper Ab Blauw en secretaris Jan de Moor werd in 1978 de zondagtak opgericht.

Amsterdamse spelers.

De KNVB stelde wel de eis aan de SV Almere welke afdeling zij wilden voetbalen de UVB of de AVB in beide keuzes zouden alle andere nog op te richten clubs in die afdelingen ingedeeld worden. SV Almere koos uiteindelijk vanwege het grote aantal nieuwe Amsterdamse voetballers voor de AVB. Frans inmiddels 26 jaar oud voetbalde op de zondag met o.a. spelers als Ab van Aurich, Kees Garritsen,Grades van de Broek Jeroen Wiebes, Ronald Schut en vele andere. Toen in september van 1978 Jan Nieuwenhuizen als trainer ernstig geblesseerd raakte werd Frans tot trainer gebombardeerd, waarna zijn trainers carrière begon.

Tot zover deel 1. In deel 2 het vervolg van de verdere carrière van Frans Walther als voetballer en trainer.

foto: Frans Walther (rechts) en Jaap Portengen hier bij hun favoriete club ASC Waterwijk.

Geschreven door