Sporting Almere ziet toekomst met veel vertrouwen tegemoet. “We hebben enorme stappen gemaakt”.

Voorzitter Peter van Eijk van Sporting Almere kijkt met een zeer goed gevoel naar de toekomst van de club. Als het coronatijdperk achter de rug is, ziet hij Sporting Almere een enorme groei doormaken in ledental en in kwaliteit. Een club van duizend leden en teams in de landelijke jeugdcompetities voorspelt de man die al sinds de oprichting van de club de voorzittershamer hanteert. ‘We hebben met name op voetbalgebied enorme stappen gemaakt.’

De voorzitter doet zijn uitspraken op een moment dat de corona het voetbal nog vrijwel volledig in zijn grip heeft. ‘De Corona crisis is een verschrikkelijke tijd voor heel veel mensen’, zegt Van Eijk onomwonden. ’Natuurlijk allereerst voor getroffenen en hun gezinnen, maar ook voor de samenleving in de breedte en vooral de jeugd. De wereld waarvan wij zo lang dachten dat die de realiteit was waarin we leefden is weg, een ieders leven staat op zijn kop en daar moeten we mee om gaan. Ook voor de club heeft het gevolgen en missen we de echte gezelligheid op de speeldagen, de wedstrijden tegen echte tegenstanders en alles wat daar mee verbonden is.

Steun van gemeenten

Van Eijk (57) begrijpt ook dat het voor de vereniging zware tijden zijn. Het voortbestaan van veel clubs ligt volgens hem voor een groot deel in handen van de overheid. ‘Het kan niet anders dan dat dit gevolgen heeft voor de korte en langere termijn. Veel bedrijven staan nu nog overeind omdat zij gesubsidieerd worden door de overheid, maar wanneer dat weg valt zal de werkelijke schade zichtbaar worden. Voor clubs is dat niet anders, veel voetbalverenigingen gaan dit zonder hulp niet overleven. Toch ben ik positief en reken op steun van gemeenten en het Rijk om clubs hier doorheen te trekken’

Sportief gezien is het anders. Er wordt bij Sporting Almere veel gedaan om de bal te laten rollen. Zelfs een aangepast trainingsschema tijdens de avondklok.  Maar, zo realiseert de voorzitter zich, veel zal afhangen van het spelen van competitie. ‘Het is sportief gezien een kwestie van de lange adem. We doen enorm veel om de leden aan het sporten te houden en we weten dat dit enorm wordt gewaardeerd. Eerlijk is eerlijk, een echte wedstrijd tegen een onbekende tegenstander is net even spannender en ook daar doen we het voor. We hopen dat de competitie in de loop van het voorjaar deels hervat kan worden, maar de voortekenen zijn  niet positief, het kan ook dat we daar tot na de zomer op moeten wachten’.

Positieve effecten

Ondanks de moeilijke periode vindt Van Eijk het besturen van de club leuk. ‘Als je van tevoren weet dat je een club door zo’n immense crisis moet loodsen als vrijetijdsbesteding dan zou je daar niet voor kiezen. Het gaat gecombineerd met enorm enthousiaste en motiverende gesprekken waar je veel energie van krijgt, maar kent ook diepe dalen wanneer er maar weinig begrip is voor al het werk dat wordt gedaan en het lijkt alsof je alles verkeerd doet. Dat laatste hoort er echter altijd een beetje bij, daar wordt je ook een beetje immuun voor. Het zijn vooral de constructieve gesprekken en de positieve effecten daarvan waar we het voor doen.’

Of Sporting overeind blijft in deze crisis is lastig te voorspellen, vindt de voorzitter. Hij ziet een stip aan de ho

rizon, maar alles hangt af van hoe lang deze situatie blijft. ‘Als we de competitie weer kunnen starten en het probleem grotendeels achter ons kunnen laten, dan voorspel ik een grote toekomst voor de club. We hebben enorme stappen gemaakt gedurende het coronajaar met name op voetballend gebied.  Daarom ben ik ervan ov

ertuigd dat dit zichtbaar zal worden in de resultaten en de groei van de club. Ik voorspel in dat geval over enkele jaren een club van ruim duizend leden met teams in de landelijke jeugdcompetities.’

Geschreven door