Bewoners maken eigen buurt schoon

In de Almeerse Stedenwijk gingen bewoners zaterdag met prikkers en afvalzakken de straat op. In het kader van de ‘opschoondag’ maakten ze samen hun eigen buurt een beetje schoner. Want het woont fijner in een schone omgeving, vinden zij.

Veel bewoners maken zich zorgen over de verloedering van hun wijk. Ed Meijer woont al 39 jaar in Stedenwijk en zag in die tijd de buurt veranderen. “Het lijkt wel of niemand zich meer verantwoordelijk voelt voor de wijk. Ik meld iedere week wel een afvaldumping.”

Zwerfafval
Maar niet alleen de vele afvaldumpingen zijn een probleem, ook lijkt er steeds meer zwerfafval op straat te liggen. “Bewoners trokken aan de bel, en daarom hebben we deze opschoondag georganiseerd”, legt Bertyne Loet-loetoer uit. Zij is opbouwwerker bij De Schoor, die voor deze actie samenwerkte met het wijkteam, woningbouwvereniging Ymere, buurtlokaal de BuurtSuper, inloophuis De Ruimte, Schakelteam Stedenwijk en de gemeente Almere. “We hopen dat door dit soort acties meer bewoners zich bewust worden van het probleem én van het feit dat ze er ook zelf iets aan kunnen doen.”

In twee groepen gingen de ‘opschoners’ zaterdagochtend de wijk in. Het gebied rond het Raaltepad werd aangepakt, net zoals de omgeving van het Arnhemplein. Het leverde enkele tientallen zakken vol zwerfvuil op. Naast bewoners hielpen ook een paar gemeenteraadsleden van de PvdA mee. “Afval is een groot probleem in Almere”, meent Leida Höhle. “Er is veel meer troep op straat. Dat vraagt inzet van ons allemaal.”

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door