Almere controleert contract met Keolis na berichten over fraude

De gemeente Almere heeft geen signalen dat er bij de aanbesteding van het busvervoer in Almere onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. Het vervoer in Almere wordt sinds 2018 verzorgd door vervoersbedrijf Keolis en het contract loopt nog tot en met 2027. Keolis kwam in het nieuws omdat het vermoedelijk fraude heeft gepleegd bij de aanbesteding van het streekvervoer in Overijssel, Flevoland en Gelderland.

De vervoerder zou vanaf 13 december het streekvervoer in Overijssel uitvoeren, vanaf september 2021 het stadsvervoer in Lelystad en vanaf december 2023 het vervoer in Flevoland en Gelderland (IJsselmond).

Geheime afspraken
In mei kwam via onderzoeksplatform Follow the Money naar buiten dat Keolis waarschijnlijk fraude heeft gepleegd, door in zogeheten sideletters geheime afspraken te maken met de Chinese busbouwer BYD en het Nederlandse Ginaf.

Geen prijsstijging bij problemen
Dinsdag werd bekend dat Keolis waarschijnlijk het contract voor het streekvervoer in de drie provincies kwijtraakt. Als dat leidt tot financiële problemen, verwacht de gemeente Almere geen prijsstijging voor haar inwoners: “De concessie busvervoer Almere 2018-2027 is een zelfstandig contract. Alle voorwaarden op inhoud en financiën zijn in de concessie vastgelegd.”

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door