Almere gaat voor een studentencampus in de binnenstad

Midden in de binnenstad komt een nieuwe studentencampus. Direct naast Station Almere Centrum worden maximaal 1.500 nieuwe studentwoningen gebouwd. In de plannen zijn ook nieuwe voorzieningen op het gebied van sport, cultuur, entertainment en horeca opgenomen. Ook krijgt Hogeschool Windesheim in de plannen een nieuwe Almeerse hoofdvestiging. Het college legt de plannen nu voor aan de gemeenteraad die er na de zomer over spreekt.

Wethouder Economische Zaken Maaike Veeningen ziet de ontwikkeling van de nieuwe campus als enorme boost voor studenten die in Almere willen wonen en studeren ook een belangrijke ontwikkeling voor de binnenstad. “Met het huisvesten van 1500 studenten ontstaat in de binnenstad een nog levendiger en aantrekkelijker stadscentrum, met een nog diverser aanbod aan voorzieningen voor de hele stad en haar bezoekers”.

Levendig centrum

Het centrum wordt dé plek in Almere voor studenten om te wonen en studeren. De binnenstad is op dit moment nog voornamelijk een plek waar mensen komen winkelen en recreëren in cultuurinstellingen en horeca. Met het ontwikkelen van een campus komt daar iets extra’s bij. Het centrum kent straks een breed aanbod aan studentenwoningen op een steenworp afstand van onderwijsinstellingen. Met de ontwikkeling van de campus wordt een volgende stap gezet om hoger opgeleiden te binden aan Almere. Inmiddels wonen er bijna 7000 studenten in Almere en volgen 4000 studenten een opleiding aan een van de twee  hogescholen. Met de uitbreiding van het onderwijsaanbod van de hogescholen in Almere ontstaan er steeds meer mogelijkheden Flevolandse jongeren om in de eigen stad of regio te gaan studeren. Door de groei van het aantal studenten in Almere en de regio is er steeds meer behoefte studentenwoningen en voor studenten aantrekkelijke voorzieningen.

Wonen en studeren in een groene binnenstad

Met de ontwikkeling van een studentencampus wordt ook transformatie van het centrum in gang gezet. In 2030 wonen er in het centrum duizenden Almeerders meer dan nu het geval is. Niet alleen studenten, maar ook starters, senioren en ook gezinnen wonen midden in het centrum. De extra woningen voegen straks nadrukkelijk iets anders toe dan elders in Almere. Voor elke fase of levensstijl is er iets te vinden in het centrum, waardoor studenten hun woon-carrière kunnen voortzetten in de binnenstad. Met passende voorzieningen dichtbij. Gelijktijdig wordt er ook nagedacht over ruimte voor parkeren en de auto in het straatbeeld. In het centrum komt straks meer ruimte voor de fiets en voetganger. Ook de vernieuwing van het Station en de ontwikkelingen in het stationsgebied maken onderdeel uit van de plannen. Daarnaast investeert de gemeente ook in het verbeteren van duurzame manieren van (openbaar) vervoer.

“Het verschil tussen een binnenstad en een (winkel)centrum is dat er naast aantrekkelijke winkels ook voldoende ruimte is voor onderwijs, uitgaan, cultuur, wonen en recreatie. In een binnenstad is altijd wat te doen. Voor het verbeteren van de beleving krijgen de acht pleinen een eigen sfeer. Pleinen zoals de Esplanade en Stadhuispromenade worden groener. Er zal meer kunst te zien zijn in de openbare ruimte en meer evenementen”

Herhuisvesting De Voetnoot

Behalve woningen en voorzieningen op het Festivalplein en een hierop aangepaste Landdrostdreef is in de plannen nieuw hogeschoolgebouw Windesheim voorzien op de plek van de Voetnoot. Dat gebied biedt nu ruimte aan functies zoals, het Café op 2, de verslavingszorg Amethist, verhuurde bedrijfsruimten aan kleine en startende bedrijven (culturele broedplaats), culturele instellingen en een fietsparkeerstalling.“We zijn al geruime tijd in gesprek met onze culturele instellingen en zoeken gezamenlijk met hen alternatieve herhuisvestingsmogelijkheden, want deze partijen zijn belangrijk voor de stad”.

Geschreven door