Fokus: gewoon wonen met een lichamelijke beperking

Op deze website belichten we regelmatig een Almeers woon-zorgproject. Zo krijg je als lezer gaandeweg een beter beeld van de woon-zorgplekken die er zijn in Almere. Dit keer maken we kennis met Fokus. Hun motto is: gewoon wonen met een lichamelijke beperking. Almeerders met een aangepaste huurwoning kunnen 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht bij Fokus voor assistentie.

Begonnen in Almere

Fokus is actief in heel Nederland en telt 98 projecten. Het allereerste Fokusproject ging in 1979 van start in… Almere Haven! Er is ook een Fokusproject te vinden in Stedenwijk. De geschiedenis van Fokus begon dus in Almere. 

Fokus Almere Haven Binnenhof bestaat uit vijftien grondgebonden woningen met twee, drie of vier kamers. De meeste woningen hebben een ruime tuin. De woningen zijn deels op een woonerf gelegen.

Fokus Almere Stad Stedenwijk telt ook vijftien woningen. De woningen hebben drie of vier kamers, liggen op de begane grond en hebben een tuin. De woningen liggen verspreid over drie straten in een rustig deel van de wijk.

Hulp op afroep

Alle woningen zijn via een alarm-intercomsysteem verbonden met de hulppost van Fokus, die in de directe nabijheid is. Fokus verleent hulp op afroep bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals persoonlijke verzorging, eenvoudige verpleging, verplaatsingen en hand-en-spandiensten. De bewoner bepaalt wat er nodig is en voert zo zelf de regie over zijn of haar leven.

Benieuw naar hoe bewoners het leven in en om een Fokuswoning ervaren? Op de website van Fokus zijn allerlei blogs, interviews en filmpjes te vinden, ook uit de coronamaanden

Geschreven door