Tien coronapositieven in Almere, maar GGD ziet geen besmettingscluster

In Almere zijn sinds vorige week dinsdag tien nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. In de andere Flevolandse gemeenten kwamen er geen positief geteste personen bij. Dat blijkt uit de update van het RIVM, die dinsdagmiddag is verschenen. In de week ervoor kwam er in heel Flevoland maar één besmetting bij.

Volgens GGD Flevoland zijn de besmettingen in Almere niet terug te voeren op een brandhaard of cluster: “Dit betreffen losse gevallen. Een deel ervan is in beeld gekomen door contactonderzoeken. Er zijn ook mensen die op basis van klachten getest zijn zonder dat er mensen met COVID-19 in de directe omgeving bekend waren.” De GGD doet verder geen mededelingen over individuele besmettingsgevallen.

Wel spreekt een woordvoerder haar zorg uit over de toename van de besmettingen: “We maken ons uiteraard zorgen over de toename van het aantal gevallen in Nederland. De verwachting is dat Flevoland hierin geen uitzondering zal zijn op de rest van Nederland. We vinden het daarom belangrijk dat mensen zich aan de afgesproken maatregelen houden. Dit om verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen.”

De testen hebben landelijk 1.329 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat is bijna anderhalf keer zoveel als vorige week. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen komt op 53.374. Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus zijn nu 993 Flevolanders officieel besmet geraakt.

Aanvragen voor testen nemen toe
Maandag liet GGD Flevoland al weten dat de capaciteit van de Flevolandse teststraten bijna volledig gebruikt wordt. Dagelijks zijn er tussen de 350 en 500 tests beschikbaar in Flevoland, verdeeld over drie teststraten. Momenteel wordt nog gekeken of er een extra teststraat opgetuigd gaat worden. Ook zouden de openingstijden van de huidige locaties nog verruimd kunnen worden om aan de toegenomen vraag te voldoen.

Aantal sterfgevallen blijft gelijk
De afgelopen week kwamen er in Flevoland geen nieuwe ziekenhuisopnames of sterfgevallen door de gevolgen van COVID-19 bij. Het dodental blijft daarmee op 92 staan.

Het aantal Flevolandse sterfgevallen blijft het hoogst in Almere (31), gevolgd door Lelystad (29), Dronten (12), Noordoostpolder (10), Zeewolde (5) en Urk (4).

Het RIVM geeft niet meer dagelijks de cijfers door, maar heeft de frequentie teruggebracht naar één keer per week. Landelijk waren er negen coronadoden te betreuren in de afgelopen week, waarmee het totale aantal op 6.145 sterfgevallen is gekomen.

Ziekenhuisopname
Tot nu toe is voor 124 Almeerders ziekenhuisopname noodzakelijk geweest. In Lelystad staat de teller op 63, in Dronten op 30, in Urk op 22, in Noordoostpolder op 14 en in Zeewolde op 12. Landelijk zijn er nu in totaal 11.919 ziekenhuisopnames geweest, dat is een stijging van 23 opnames in een week tijd.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door