Vrijwilligers moeten Almere uit puinhoop halen

De gemeente Almere is op zoek naar 100 vrijwilligers die willen helpen om de stad schoon te houden. Door de coronacrisis is vuil een groot probleem geworden. Er is meer vuil omdat er meer mensen thuis, op straat en in de parken zijn die troep achterlaten. Ook wordt er meer vuilnis en grofvuil gedumpt.

De gemeente zegt het niet alleen af te kunnen en roept Almeerders op om te helpen. Eerder werden al vijf extra vuilniswagens ingezet, maar voor het vuil op straat zijn meer handen nodig. Daarvoor is Team Schoon in het leven geroepen.

Buurt zelf schoon houden
Afgelopen tijd zijn er al mensen die zich hebben aangesloten bij het team. Almeerders gaan met een prikstok en vuilniszak hun wijk in, zoals Irma Kooiman. “Ik zie steeds meer afval op straat liggen en dat irriteert me. Dat ik nu het vuil van mijn eigen buurtbewoners opruim, moet uiteindelijk een positief effect hebben.”

Hoe schoner het is hoe schoner het blijft, is het idee achter Team Schoon. De gemeente zegt niet genoeg geld te hebben om daar arbeidskrachten voor in te huren. Bijkomend voordeel van de inzet van vrijwilligers is dat mensen dan misschien minder snel hun afval op straat zullen gooien. Want als je de buurvrouw met een prikker in de weer ziet, is dat toch anders, zo is de redenatie. Op deze manier hoopt de gemeente dat de wijken weer netter worden.

De gemeente is blij met alle vrijwilligers die zich al hebben gemeld, maar er zijn er nog heel veel meer nodig om het probleem onder controle te krijgen.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door