14 hectare aan bos verdwijnt door essentaksterfte

Zo’n 14 hectare aan zieke essen in het Weteringpark en op stadslandgoed De Kemphaan in Almere gaat de komende maanden tegen de vlakte. De bomen lijden aan de essentaksterfte, een boomziekte. Meer dan de helft van de zieke bomen staat in het Weteringpark.

De kap begon onlangs aan de randen van de getroffen bospercelen. Ook daar stonden zieke essen. Machines trekken de komende tijd, over een aangelegd pad, verder het bos in om zieke bomen te verwijderen. Essen die nog vitaal blijken te zijn, blijven staan.

Herplant binnen zes jaar, mogelijk eerder
Als de zieke bomen eenmaal verwijderd zijn, blijven de ontstane kale vlaktes voorlopig leeg. Staatsbosbeheer onderzoekt namelijk nog wanneer ze kan herplanten. Herplant moet normaal gesproken binnen drie jaar, maar vanwege de essentaksterfte is die termijn opgerekt naar zes jaar. Door deze langere termijn kan de bodem beter herstellen, zegt de bosbeheerder. Zij hoopt wel dat er al binnen drie jaar te herplanten is.

Gevarieerd bos komt ervoor terug
Op de lege plekken keert een gevarieerd bos terug. Er keren op elke plek minimaal drie boomsoorten terug, zoals eik, beuk en linde. Ook volgen er walnoot- en kersenbomen in het park en op het landgoed. Door de variatie in boomsoorten moet grootschalige kap in de toekomst worden voorkomen.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door