Gemeente overweegt verbouwing zodat raad weer fysiek kan vergaderen

De gemeente Almere denkt na over een verbouwing van de raadzaal en een vergaderzaal om meer fysieke vergaderingen met gemeenteraad mogelijk te maken.

Coronamaatregelen maken het voorlopig onmogelijk om de gebruikelijke vergaderzalen in het stadhuis te gebruiken. De raadsleden zitten dan te dicht op elkaar.

Alleen de raadzaal is groot genoeg om in kleine samenstelling op voldoende afstand bijeen te komen. De enige andere zaal in het gemeentehuis die voldoende ruimte heeft, is de burgerzaal. Maar de gemeente vindt die locatie niet ideaal omdat daar geen vergadersysteem is met microfoons en camera’s.

‘Echt bij elkaar komen is beter’
De gemeenteraad start komende donderdag weer met vergaderen na een reces van zes weken. Anders dan voor de vakantie, probeert de gemeenteraad meer fysiek bijeen te komen. “De digitale vergaderingen met videoverbindingen blijken prima te gaan, maar veel raadsleden en fractie-assistenten vinden dat ze door écht bij elkaar te komen beter in staat zijn om meningen uit te wisselen met hun raadscollega’s. “

Daarom wordt nu overwogen om de grootste vergaderzaal van de raad opnieuw in te delen. Dan kunnen er maximaal 13 raadsleden samenzijn plus de wethouder, voorzitter, griffier en eventuele insprekers. Om er voor te zorgen dat de gehele gemeenteraad weer bijeen kan komen, moet ook de raadzaal opnieuw worden ingedeeld.

Raadzaal onlangs al opgeknapt
Als de raadzaal en vergaderzaal worden aangepakt, is dat voor de tweede keer in korte tijd. In 2017 en 2018 werd er al grootschalig verbouwd. Toen was dat omdat de gemeenteraad vanwege de groei van de stad meer raadsleden kreeg. Ook werd de techniek aangepast, zodat inwoners van de stad de vergaderingen thuis beter kunnen volgen via internet.

Foto Jorritsma bouw – Bron Omroep Flevoland

Geschreven door