Gemeenteraadslid roept op tot steun voor Libanon

Almeers gemeenteraadslid Aya Selman roept Flevolanders op om geld te geven aan het Rode Kruis om Libanon te helpen. Bij een enorme explosie in de hoofdstad Beiroet kwamen ruim honderd mensen om het leven. Duizenden raakten gewond.

Selman is in Libanon geboren. Ze is flink geschrokken door de gebeurtenissen daar. “Als ik kon, zou ik het eerstvolgende vliegtuig pakken en daar naartoe gaan om überhaupt te helpen. Al is het gewoon mensen zoeken die nu vermist zijn. Het zal maar je vader of moeder zijn die daar onder het puin ligt.”

Libanon heeft natuurlijk ook last van de coronacrisis, maar zat daarnaast ook al in een enorme financiële crisis. Selman: “Er is heel veel leed in de wereld, maar Libanon heeft al zoveel meegemaakt. Ze zitten middenin een crisis. Mensen konden niet eens meer aan brood komen, en dan komt dit er nog eens bij. Het is echt verschrikkelijk.”

In het verleden heeft Selman acties opgezet, onder meer om vluchtelingen in Libanon te helpen. Maar nu iets opzetten is moeilijk. “Ik was ermee gestart vandaag. Ik wilde geld inzamelen om het naar het Rode Kruis in Libanon te brengen, aangezien onze overheid eigenlijk helemaal niks doet. Alleen op dit moment kan er geen geld gestuurd worden naar Libanon.”

Dat heeft te maken met die financiële crisis waar het land in zit. “Maar wat wel kan: het Rode Kruis heeft een gironummer opgestart hier, waar je naartoe kan storten. Alsjeblieft, allemaal, iedereen die maar één euro of drie euro of vijf euro kwijt kan, doneer. Ze zijn tenten aan het opzetten voor opvang, ze bieden medische hulpverlening, en dat is op dit moment echt nodig omdat niemand anders er naar kijkt.”

Bron Omroep Flevoland – Foto PvdA-Almere

Geschreven door