Weerwind: geen onderling verband steekpartijen

De vier steekpartijen van de afgelopen twee weken in Almere zijn voor burgemeester Weerwind geen reden om extra maatregelen te nemen. “De achtergronden waren heel uiteenlopend”, aldus de burgemeester.

Hij ziet ook geen aanwijzingen voor bijvoorbeeld een conflict tussen bepaalde groepen.

“We zien met de warmte in veel steden dat er meer geweldsincidenten zijn,” zegt Weerwind. “Dat is ook zo in Almere. Ik ben blij dat de politie er in is geslaagd om de verdachten van de diverse steekpartijen aan te houden.”

De burgemeester ziet geen reden om extra maatregelen te nemen. Voor het centrum geldt al een verbod op het dragen van messen, en dat wil Weerwind al uitbreiden tot de hele stad. Hij ziet geen reden om gebieden aan te wijzen waar preventief mag worden gefouilleerd.

De gemeenteraad heeft recent met die mogelijkheid ingestemd. “Er moeten eerst hotspots zijn, waar duidelijk meer geweldsincidenten zijn. Die zijn er niet.”

De gemeente komt volgende maand wel met een campagne tegen het messenbezit onder jongeren. Eerder dit jaar waren er de nodige steekincidenten waar minderjarigen bij betrokken waren. “De publiekscampagne richt zich op alle Almeerders, maar met name op jongeren, ouders en ondernemers die steekwapens verkopen”, zegt Weerwind.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door