Aanmelden voor coronatest nauwelijks mogelijk

Het is momenteel voor veel mensen praktisch onmogelijk om je aan te melden voor een coronatest in Flevoland, meldt Omroep Flevoland. De aanmeldwebsite geeft vaak aan dat er geen plek is in de buurt. Wie zich wel kan aanmelden voor een test, moet daar soms voor naar de andere kant van het land rijden. De GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer heeft hierover vragen gesteld aan verantwoordelijk minister Hugo de Jonge.

Op een oproep van Omroep Flevoland over ervaringen met de aanvraag van de coronatest, wordt massaal gereageerd. Tristan schreef dat het lang duurde, voordat hij een afspraak kon maken. “In Lelystad was de teststraat gesloten werd mij verteld. Almere had pas 17 september plek dus kon eventueel de volgende morgen, maar dan moest ik vanaf mijn woonplaats in Lelystad naar Goes of Brielle toe.” Ook Mariska kan daar over meepraten. “Gisteren (woensdag) om 8 uur gebeld gebeld, kan pas zaterdagmiddag terecht. Alles binnen anderhalf uur rijden zit deze week vol.” Mandy maakte het zelfde mee. “Mijn vriend heeft zich vanmorgen laten testen. Hij moest daarvoor naar Gouda.”

De lange wachttijden zijn de GGD een doorn in het oog. De GGD mag niet meer teststraten openen, totdat het ministerie van Volksgezondheid meer testcapaciteit heeft in de laboratoria. In Almere wordt door de GGD al langere tijd gekeken naar een tweede coronateststraat. Het is nu wachten op groen licht uit Den Haag.

Telefonisch onbereikbaar
Naast problemen met de website, worden er ook problemen ervaren met het telefoonnummer. In de reacties die Omroep Flevoland kreeg, komt vaak naar voren dat de verbinding wordt verbroken. Op Facebook schrijft Cindy dit ook te hebben meegemaakt. “Gisteren was niets bereikbaar! Telefonisch helemaal niet, steeds bandje ‘bel over half uur terug’. (…) Nou sorry, voordat je een afspraak hebt, zijn je klachten al verdwenen! Echt belachelijk!” Ook Row komt dit bekend voor. “Wij zijn al vanaf maandag bezig en inmiddels maar gestopt. Uitzieken lijkt sneller…”

Na lang wachten en veel proberen lukt het de meeste mensen wel om een afspraak te maken. Zo ook Yvette uit Dronten. “Eerst geprobeerd via internet moest ik naar Veenendaal, toen maar gebeld moest ik naar Arnhem, na veel wikken en wegen kan ik zaterdag in Lelystad terecht.” Ook Bryan uit Emmeloord kon uiteindelijk een afspraak maken. “Sinds gisteravond aan t proberen. Na ruim 10 keer bellen eindelijk een echt persoon aan de lijn. Alleen nog ruimte in Harderwijk..”

Geschreven door