Almere Buiten beslist: Baltimore Bend wordt de nieuwe eyecatcher van het Baltimoreplein!

Het is beslist! Baltimore Bend is het winnende concept voor het speelkunstwerk dat in 2021 wordt gerealiseerd op het Baltimoreplein in Almere Buiten Centrum. Daarover hebben een professionele vakjury en bijna duizend publieksstemmen beslist.

Wethouder Hilde van Garderen maakt in een filmpje op www.onzebuit.nl het winnende ontwerp bekend. Met dit ontwerp brengen Arttenders en Studio Spass een ware ontdekkingstocht tot leven op het plein!

Het is beslist! Baltimore Bend is het winnende concept voor het speelkunstwerk dat in 2021 wordt gerealiseerd op het Baltimoreplein in Almere Buiten Centrum. Daarover hebben een professionele vakjury en bijna duizend publieksstemmen beslist. Wethouder Hilde van Garderen maakt in een filmpje op www.onzebuit.nl het winnende ontwerp bekend. Met dit ontwerp brengen Arttenders en Studio Spass een ware ontdekkingstocht tot leven op het plein!   In Almere Buiten heeft de Buitenaar het voor het zeggen.

Het gebied kent een wezenlijke upgrade, waarvoor de gemeente samenwerkt met de partners van de Ronde Tafel, de winkeliersverenigingen Doemere en Buitenmere, de vastgoedeigenaren, het ROC en verschillende zorg- en sociale instanties. Een bijzondere ontmoetingsplek op het Baltimoreplein kon natuurlijk niet worden bedacht zonder inbreng van de bewoners. Midden in coronatijd riep Arttenders in een video met Lize Korpershoek iedereen op om via Instagram inspiratie aan te leveren voor het spraakmakende project.

Arttenders is gespecialiseerd in het creëren van functionele kunst. ‘In dit geval een playscape of speelkunstwerk waarop bezoekers kunnen klimmen en klauteren,’ zegt Faye Ellen, één van de creatieve breinen achter het bureau. ‘We hebben vier concepten ontwikkeld in samenwerking met vier verschillende kunstenaars. Daarin hebben we rekening gehouden met kinderen, jongeren, volwassenen én ouderen.

In het finaal doorhakken van de knoop heeft de wijk zélf het laatste woord gehad. De vakjury met vertegenwoordigers van onder meer de ondernemersvereniging Almere Buiten Centrum, Almere City Marketing, Kunstambassadeurs Almere Flevoland en de gemeente Almere hielden de vinger aan de pols, terwijl de publieksstemming openbaar was voor iedereen uit de wijk en ver daarbuiten, omdat het gloednieuwe kunstwerk van Almere Buiten een aantrekkelijke bestemming maakt voor iedereen!

Het concept dat werd ontwikkeld met Jaron Korvinus en Daan Mens van Studio Spass komt nu als winnaar uit de bus: Baltimore Bend. Dat het een moeilijke keuze was, is een understatement. Ook Park Fructose van Studio Maky, Liquid Landscape van Maarten Baas en De Golf van Erik Fakkeldij droegen stuk voor stuk de belofte in zich om van het Baltimoreplein een gezellige plek te maken en verzamelden heel wat publieksstemmen.

Baltimore Bend: het nieuwe visitekaartje voor Almere Buiten
Baltimore Bend is een kunstwerk dat het ritme en de diversiteit van de stad verbeeldt. Het legt een verbinding met het groen op het plein en roept op tot interactie met verschillende soorten bezoekers. De perforaties in het felgekleurde oppervlak transformeren tot zitbankjes en speelelementen, waarbij de wensen van de Almeerse jeugd als leidraad worden aangehouden. Studio Spass haalde daarnaast volop inspiratie uit de architectuur en het kleurgebruik in het Almeerse straatbeeld.

Wethouder Hilde van Garderen is blij met het winnende ontwerp. ‘Wij wilden ons laten verrassen in functionaliteit, verhaal én ontwerp. Baltimore Bend is een mooie combinatie van park, speeltuin en kunst. Een oogstrelend ontwerp dat alles in zich heeft om hét visitekaartje van Almere Buiten te worden,’ vat ze het oordeel van de vakjury samen. Hoe het er precies komt uit te zien, daarvoor is het nog even wachten tot 2021.

Geschreven door