Wethouder baalt dat hulp gedupeerden toeslagenaffaire uitblijft

Wethouder Froukje de Jonge van Almere staat achter een statement van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De gemeenten zijn boos over het uitblijven van hulp voor gedupeerden van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst vermeld Omroep Flevoland.

De Belastingdienst wil dat gemeenten dit oppakken, maar daar is geld en mankracht voor nodig. “Dat hebben we op dit moment niet. Ik vind het heel vervelend dat deze mensen weer gemangeld lijken te worden in een discussie tussen overheden,” zegt de wethouder.

Verhoudingsgewijs komen veel gedupeerden uit Almere. Het gaat om 1295 gezinnen. Maar De Jonge heeft geen idee wie het zijn, omdat de Belastingdienst die gegevens niet met de gemeenten deelt. Door het ontbreken van geld en capaciteit wordt het een moeilijk verhaal, aldus De Jonge. “We moeten afspraken met het Rijk maken, dat wij in staat worden gesteld om toereikende hulp te bieden.”

De wethouder voelt zich hierbij gesteund door de Almeerse gemeenteraad, die in een motie oproepen om voor de gedupeerden te vechten. “Maar het is voor Almere onmogelijk om ja te zeggen, om te helpen. Ik kan het niet accepteren, als ik niet weet wat daarvoor nodig is.”

Oproepen
Mensen oproepen om zich te melden bij de gemeente, is voorbarig. Volgens De Jonge is het geldprobleem daarmee niet opgelost. “Ik wil de actieve benadering pas doen als ik weet dat ik ook antwoord kan geven. Eind september komt staatssecretaris Van Huffelen, dan zal ik hier een krachtig pleidooi voor houden.”

Later in de week zijn er besprekingen in de Tweede Kamer over het onderwerp.

Geschreven door