Flevo Campus presenteert essaybundel over het voedselsysteem in woelige tijden

Volgende week, op donderdag 29 oktober 2020, verschijnt Over eten: het voedselsysteem in woelige tijden – een essaybundel over de effecten van de coronacrisis op het voedselsysteem én over mogelijkheden voor de toekomst. Onder anderen Michael Pollan en Annia Ciezadlo (beide vooraanstaande Amerikaanse journalisten) leverden een bijdrage. Uit eigen land schreven Hidde Boersma, Joris Lohman, Martine Kamsma en Joris Lohman mee aan de bundel. De essaybundel wordt op 29 oktober gepresenteerd tijdens een online meet-up in Pakhuis de Zwijger.

In Over eten: het voedselsysteem in woelige tijden onderzoeken zeven auteurs in acht essays hoe de coronacrisis ons voedselsysteem aan het wankelen bracht, welke zwaktes er werden blootgelegd, maar ook welke onvoorziene kansen de crisis biedt voor de toekomst. Een greep uit de essays: Michael Pollan, gerenommeerd voedseldenker en auteur van o.a. The Omnivore’s Dilemma, maakt de balans op van ‘het zieke Amerikaanse voedselsysteem’. Midden-Oosten-correspondent Annia Ciezadlo beschrijft de impact van verschillende crises, waaronder de coronacrisis, op het voedselsysteem aldaar. Journalist Hidde Boersma en politicoloog Joris Lohman schrijven elkaar brieven over de voors en tegens van de korte keten, en Janno Lanjouw (tevens samensteller van de bundel) beschrijft de gevolgen van de vergrijzing van de boerenstand. In een hoopgevend essay van NRC-journalisten Martine Kamsma en Marcel aan de Brugh wordt de landbouwvisie van Imke de Boer (WUR) tegen het licht gehouden. Met deze visie behaalden De Boer en haar collega’s een finaleplaats in de prestigieuze Rockefeller Food System Vision Prize.

Over eten maakt de balans op, bevraagt de oorzaken en gevolgen van de huidige crisis, maar kijkt ook verder. In het slotstuk van de bundel wordt een genuanceerd, gedurfd en optimistisch perspectief geboden op het voedselsysteem van de toekomst. Lanjouw en Lohman presenteren bovendien een lijst actiepunten, want ‘na tien jaar discussiëren, visies maken en boeken schrijven is het nu tijd voor actie.’ Hoe zetten we, op basis van de oogst van de afgelopen tien jaar en de voorlopige lessen van de coronacrisis, onze wensen om in daden? Wat hebben we geleerd en wat moet er gebeuren? In deze essaybundel vindt de lezer volop suggesties. De bundel werd samengesteld in reactie op de crisis waar we nu niet omheen kunnen – maar de verhalen van deze auteurs zijn relevant tot ver voorbij de huidige pandemie.

Meet-up in Pakhuis de Zwijger

De essaybundel wordt officieel ten doop gehouden tijdens een Flevo Campus meet-up in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam, op donderdag 29 oktober. Vanwege de geldende coronamaatregelen zal dit evenement online worden uitgezonden. In het programma schuiven

o.a. Evelien de Olde (mede-auteur van de WUR-toekomstvisie), Annechien ten Have (boerin, Hamletz) en Hidde Boersma aan. Martine Kamsma modereert de avond. Meer informatie via https://dezwijger.nl/programma/over-eten

Over eten: het voedselsysteem in woelige tijden is gepubliceerd op initiatief van Flevo Campus, een samenwerkingsverband tussen Aeres Hogeschool, Wageningen University & Research, gemeente Almere en provincie Flevoland. Het boek verschijnt bij uitgeverij Van Gennep en is vanaf 29 oktober 2020 overal verkrijgbaar. Een recensie-exemplaar is te bestellen via info@flevocampus.nl

Auteurs: Janno Lanjouw (red.), Hidde Boersma, Marcel aan de Brugh, Annia Ciezadlo, Martine Kamsma, Joris Lohman & Michael Pollan
Omvang: 104 pp.
Prijs: €14,99
ISBN: 978 94 6164 5227

Geschreven door