Flevo Campus opent broedplaats voor startende voedselondernemers

Wethouder Roelie Bosch, Carolyn Steel, Ruud Zanders, Nadia Zerouali, Joris Lohman en tientallen jonge voedselveranderaars zorgden voor feestelijke kick-off van ‘de Village

Het wordt dé plek waar voedselveranderaars elkaar kunnen vinden: de Village, onderdeel van Flevo Campus, op het Floriadeterrein in Almere. Tijdens Flevo Campus Live, afgelopen vrijdag 4 december, werden de eerste contouren van de Village zichtbaar. Tientallen jonge ondernemers en andere enthousiastelingen dachten mee over de concrete invulling van de Village. Naar verwachting trekken de eerste ‘bewoners’ vanaf maart 2021 in de werkruimtes.

De Village is de gloednieuwe broedplaats die het thuis moet worden van voedselondernemers, startende bedrijven, studenten en andere voedselprofessionals. De eerste generatie ‘bewoners’ wordt vanaf 1 maart verwacht. Zij kunnen gedurende een half jaar kosteloos gebruik maken van de faciliteiten van de Village, coaching en advies van gerenommeerde ondernemers en ondertussen meedoen aan speciaal voor hen ontwikkelde programmering. “Je wordt echt onderdeel van een gemeenschap van veranderaars,” aldus Joris Lohman. Onder de nieuwe bewoners bevinden zich in elk geval het door hem opgerichte voedselonderwijsbureau Food Hub en ondernemers Iona Mulder (The Good Spice), Joren Kruit (Lupini) en Marrit Schakel (Kaascultuur). Zij ‘wonnen’ een plek in de Village na deelname aan de Flevo Campus Summer School.

In gesprek over een inclusieve hub
Tijdens de vijfde editie van Flevo Campus Live, het jaarlijkse event voor voedselveranderaars van Flevo Campus, gingen de deelnemers (online) met elkaar in gesprek over het thema ondernemerschap en de rol van ‘hubs’ in de voedseltransitie. Onderwerpen die kwamen bovendrijven waren o.a. het belang van inclusiviteit (hoe kunnen we nieuwe doelgroepen enthousiasmeren voor, en verwelkomen in de Village?), het creëren van een community en het verbinden van de Village met internationale voedselbewegingen. De ontwikkelaars van de Village nemen al deze ideeën mee in de verdere uitwerking van het ontwerp.

Feestelijke kick-off
In het middagprogramma gaf de Britse bestsellerauteur Carolyn Steel (sinds dit najaar als Research Fellow verbonden aan Flevo Campus) nog een inspirerende keynote over het belang van ‘hubs’ als de Village voor het versnellen van de voedseltransitie. Vervolgens lichtte Joris Lohman de plannen voor de Village nader toe en knipte wethouder Roelie Bosch digitaal het lintje door. Op naar 2021, waarin de Village verder vorm krijgt!

Nadia Zerouali, Marieke Eyskoot & Joris Lohman tijdens FC Live. Foto Coco Olakunle

Geschreven door